Koruna výrazně posílila vůči dolaru, vzrostla i vůči euru

30.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. června (ČTK) - Česká měna výrazně posílila vůči dolaru na 22,38 Kč/USD. Přispěl k tomu propad dolaru na světových trzích. Vůči euru koruna vymazala předchozí ztráty a posílila na 28,46 Kč/EUR. Žádné významné ekonomické zprávy se dnes neočekávají, proto by podle analytiků měla během dne nadále mírně posilovat. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Pozitivní pro korunu podle Vladimíra Pikory z Next Finance je, že investoři vidí šance na růst úrokových sazeb České národní banky. K výraznějšímu posílení chybí stabilnější politická situace v ČR a okolních regionech, řekl Pikora.

Vliv na kurz dolaru mělo čtvrteční jednání americké centrální banky. "Koruna vůči dolaru nejprve oslabila až na 22,75 Kč/USD a v noci začala posilovat," popsal Pikora. "Během dne budou trhy dál vstřebávat výsledky americké centrální banky," uvedl Tomáš Vlk z Patria Online. Poté, co banka naznačila návaznost vývoje sazeb na makroekonomický vývoj, zvýší se důležitost amerických ekonomických dat, dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK