Ekonomická nálada v EU stoupla na více než pětileté maximum

30.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 30. června (ČTK) - Ekonomická nálada v eurozóně i v celé Evropské unii se v červnu vyšplhala na nejvyšší úroveň od začátku roku 2001. Oznámila to dnes Evropská komise. Index ekonomické nálady pro eurozónu stoupl na 107,2 bodu z květnových 106,7 bodu a index pro EU se zvýšil na 108,8 bodu ze 108,2 bodu.

Analytici přitom podle průzkumu agentury Reuters počítali s mírným poklesem indexu pro eurozónu na 106,5 bodu. Za posledních 12 měsíců se podle komise hodnota indexu ekonomické nálady v eurozóně i v celé EU zvýšila o více než 11 bodů.

Za růstem indexu pro celou EU stálo zlepšení v průmyslu a maloobchodním sektoru. Červnové výsledky jednotlivých členských zemí EU se však výrazně lišily. V Itálii se ekonomická nálada výrazně zlepšila, zatímco v Německu a ve Francii se zhoršila. V Británii se nálada dostala na nejnižší úroveň od letošního března.

Komise dnes v oddělené zprávě zveřejnila také údaje o indexu podnikatelských podmínek v eurozóně. Ten v červnu stoupl na 1,41 bodu z květnových 1,05 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od srpna 2000 a výrazně překonal očekávání analytiků, kteří počítali s jeho poklesem na 1,03 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK