Šéf WTO: Katarské kolo obchodních jednání čelí krizi

30.06.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 30. června (ČTK) - Katarské kolo světových obchodních jednání se ocitne v krizi, jestliže v něm během několika málo hodin nebo dní nenastane očekávaný průlom. Nezdar jednání by poškodil celý mnohostranný obchodní systém, ztělesněný Světovou obchodní organizací (WTO), řekl dnes delegátům členských zemí v Ženevě šéf WTO Pascal Lamy. Dnešek je konečným termínem pro uzavření klíčové dohody, která by umožnila dokončit celé kolo, jednat se však bude zřejmě až do neděle.

"Nad budoucností katarského kola se vznáší hrozba. Jestliže situaci v příštích několika málo hodinách nebo dnech nezvrátíme, budeme opravdu čelit krizi," řekl Lamy ve své dosud nejtvrdším varování před fiaskem rozhovorů.

Od čtvrtka v ženevském ústředí WTO jednají ministři obchodu více než 60 členských zemí, více než třetiny členstva organizace, dohoda je však stejně vzdálená jako dříve. Úkolem ministrů je uzavřít dohody o omezení zemědělských subvencí a snížení cel na zemědělské i průmyslové zboží.

Lamy uvedl, že bez dohody v těchto oblastech již nebude čas na dokončení kola, které předpokládá dohody i ve složitých otázkách služeb. Absolutně konečný termín pro dohodu o celém kole je konec roku, protože později by se již nepodařilo dopracovat technické podrobnosti do poloviny příštího roku, kdy prezidentovi USA končí platnost pravomoci sjednávat samostatně obchodní dohody.

Výsledkem současného kola, které začalo v roce 2001 v katarské metropoli Dauhá, má být nový impulz světové ekonomice a významné potlačení chudoby v rozvojových zemích. Uzavření kola má proti původnímu plánu zpoždění již dva roky a selhání by podle komentátorů znamenalo posílení protekcionismu se všemi jeho negativními dopady na globální ekonomiku, životní úroveň lidí a chudobu ve světě.

Lamy vyzval ministry, aby přestali s rétorikou ohledně toho, kdo je jak ochoten jednání dokončit, a raději umožnili dohodu tím, že přizpůsobí své vyjednávací pozice. Konstatoval přitom že to, co již bylo dojednáno, tedy postupné ukončení zemědělských subvencí v bohatých zemích, je již teď víc, než čeho bylo dosaženo v jakémkoli jiném obchodním kole.

Hlavní spornou otázkou zůstává zemědělský obchod, kde jsou největší rozpory mezi rozvojovými a vyspělými zeměmi. Největší pozornost se v této chvíli upírá na otázku zemědělských cel, kde je pod tlakem na výraznější snížení Evropská unie. USA zase nechtějí omezit zemědělské subvence více, než dosud nabízejí. Rozvojové země si kladou vyřešení zemědělského obchodu jako podmínku jednání o průmyslových clech.

Obchodní komisař EU Peter Mandelson po čtvrteční schůzce ministrů unie vyhlásil připravenost přijmout u cel na zemědělské zboží kompromisní návrh skupiny rozvojových zemí G20. Proti takovým ústupkům se však postavily některé země v čele s Francií a Rakouskem, což naději na dohodu opět snížilo. Pro Česko je podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapy prvořadé, aby jednání neskončilo neúspěchem, a Praha tak v otázce zemědělských cel podporuje vstřícnější postoj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK