Euro: Česká spořitelna odmítá výsledek tendru na správu peněz EU

02.07.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. července (ČTK) - Česká spořitelna podle týdeníku Euro podala námitku proti rozhodnutí výběrové komise, která určila, že ji na postu správce peněz z EU vystřídá HVB Bank ve spolupráci s Českou pojišťovnou. HVB Bank se tak bude starat o více než 100 miliard korun plynoucích z EU a státního rozpočtu. HVB Bank zvítězila v opakovaném tendru zejména proto, že nabídla nejnižší cenu - symbolické haléře. Česká spořitelna naopak požadovala od státu 12 milionů korun, a proto neuspěla. V pondělním vydání o tom informuje týdeník Euro.

V úsilí o přehodnocení verdiktu a znovuzískání zakázky Českou spořitelnu nepřímo podpořil dopisem ministru financí Bohuslavu Sobotkovi také ministr pro místní rozvoj Radko Martínek. "Je nezbytné z hlediska ministerstva pro místní rozvoj, aby byly splněny zejména tyto podmínky: dostatečná hustota sítě, celoplošně rovnoměrně obsazená pro operativní komunikaci s uživateli, odzkoušené programové vybavení a zkušenosti s takto prováděným celoplošným financováním, kdy příjemci jsou velice různě strukturovaní (podnikatelé, obce, kraje, neziskové organizace)," uvedl Martínek.

Za roční správu peněz a obsluhu účtů požadovala nejvíce Komerční banka, a to 100 milionů korun. Ostatní tři nabídky byly neporovnatelně nižší. Česká spořitelna nabízela správu peněz za 12 milionů korun, ČSOB za 1200 korun, a HVB Bank za celou dobu požadovala pouze 50 haléřů. ČSOB se podle týdeníku Euro k námitce České spořitelny nepřipojila, i když i tuto možnost zvažovala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK