Obchodníci již připravují další vlnu letních slev

03.07.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. července (ČTK) - Letní výprodeje v tuzemských obchodech naplno propukly teprve před několika dny a obchodníci již připravuji další velkou vlnu letních slev. Zatímco nyní lidé mohou výrazně levněji nakoupit hlavně jarní a letní oblečení, za několik dnů či týdnů klesnou také například ceny turistických potřeb či sezónních hraček.

Druhou fázi výprodejů zahájí příští týden ve středu například hypermarkety Hypernova, které první slevy odstartovaly minulý týden. Hypernovy tehdy zlevnily sezónní textil až o 75 procent a až o polovinu snížily i ceny některých potřeb na zahradu či pro kempování.

"Ve druhé fázi výprodejů Hypernova nabídne přibližně o 50 procent levněji i sezónní hračky, potřeby k vodě a na cestování a sportovní potřeby," řekl Libor Kytýr ze společnosti Ahold, která v Česku provozuje síť hypermarketů Hypernova a supermarketů Albert.

Na prázdninové měsíce chystá další vlnu letních slev také společnost Tesco Stores ČR, která již na konci června zlevnila až o 70 procent jarní a letní textil. Podle mluvčí společnosti Jany Matouškové nyní přijde na řadu také další sezónní sortiment včetně sportovního vybavení či turistických potřeb.

Češi si výprodeje oblíbili a obchodníci jsou s prodejem zlevněných výrobků spokojení, protože si díky tomu uvolní sklady a prodejní plochy pro nové zboží. "Lidé často využívají letní slevy k tomu, aby se za velmi příznivé ceny vybavili na letní dovolenou," podotkla Matoušková.

V uplynulých letech tuzemští obchodníci letní slevy zahajovali stále dříve, a kopírovali tak situaci v západní Evropě, kde mají tyto akce dlouholetou tradici. Časný začátek výprodejů prosazují v Evropě velké obchodní domy, které argumentují tím, že počátkem července se už velká města vylidní a není komu prodávat.

Letní snížení cen se oproti minulosti stále častěji uplatňuje kromě oděvů i v dalších částech maloobchodního trhu. "Se sezónními výprodeji se tak spotřebitelé setkávají například v obchodech se sportovními potřebami, zahradní technikou či kosmetikou," řekla již dříve mluvčí GE Money Multiservis Eva Chaloupková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK