Obliba outsourcingu v Česku roste, firmy tak chtějí ušetřit

03.07.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. července (ČTK) - Stále více firem v Česku využívá outsourcingu. Vyčleněním některých provozů, a to zejména personalistiky a účetnictví, chtějí ušetřit a zaměřit se na hlavní předmět podnikání. Na trhu se objevilo množství nových společností, které outsourcing zajišťují pro české i zahraniční firmy. Vyplývá to z ankety ČTK.

Metoda outsourcingu se v Česku objevila již před více než 15 lety. Neseriozní přístup dodavatelů však zákazníky odradil a obor na několik let ustrnul. "Novou vlnu pociťujeme od počátku nového tisíciletí," řekl ČTK Petr Homolka ze společnosti Elanor, která poskytuje mzdový a personální outsourcing.

Hlavními důvody, proč podniky vyčleňují přidružené provozy a služby si pak nakupují, jsou snaha snížit náklady, ušetřit čas a zaměřit se na hlavní předmět podnikání. "Zájem není oborově závislý, ani nezáleží na velikosti firmy," uvedl Homolka. Mezi klienty outsourcingových společností je řada zahraničních společností, pro něž je to finančně výhodné.

Nejčastěji si podniky v Česku kupují služby v oblasti personalistiky, účetnictví a provozování informačních technologií, ale také správy budov či ostrahy areálů. "Využíváme outsourcing například v oblasti stravování," řekla ČTK mluvčí Mostecké uhelné (MUS) Liběna Novotná.

Severočeská plynárenská podle mluvčího Pavla Zajíce vyčlenila řadu oborů v rámci skupiny RWE. Podobným procesem prošly regionální energetiky v rámci skupiny ČEZ, která řadu oborů oddělila do dceřiných společností. Firma VÍTKOVICE snížila díky outsourcingu náklady na správu informačních technologií zhruba o 20 procent.

V oblasti informačních technologií využívá outsourcingu také ministerstvo práce a sociálních věcí. "Od roku 1994 využíváme možnosti outsourcingu v rámci zajištění provozu výpočetního střediska, správy a provozu centra Informačního systému státní podpory a služeb zaměstnanosti po technické stránce," řekla ČTK mluvčí ministerstva Kateřina Beránková. Vzhledem k tomu, že ministerstvo musí snižovat každý rok počet zaměstnanců v resortu, není možné takto rozsáhlou agendu zajistit pouze vlastními zaměstnanci, dodala Beránková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK