S&P: Maďarsko možná zavede euro později než Bulhaři a Rumuni

04.07.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. července (ČTK) - Maďarsko se k projektu jednotné evropské měny možná připojí později než Rumunsko či Bulharsko a nelze vyloučit, že Maďaři nebudou eurem platit ani v roce 2014. Uvedla to dnes mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's. V Maďarsku je největším problémem rozpočtový deficit, který nyní vysoko přesahuje hranici tří procent k hrubému domácímu produktu.

"Pro Maďarsko máme rok 2014 a očekáváme, že se (k eurozóně) připojí i později než například Bulharsko a Rumunsko. Tyto země jsou na tom lépe, co se vstupu do eurozóny týče," řekl analytik S&P Kai Stukenbrock. Ten dnes hovořil o situaci ve více středoevropských zemích na prezentaci v Londýně a vyjádřil například pochybnosti o tom, že Slovensko bude schopné zavést euro už v roce 2009, jak naplánovala dosavadní vláda premiéra Mikuláše Dzurindy.

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány, jehož socialistická vláda získala v dubnových volbách opět důvěru voličů, v červnu oznámil chystaná opatření na podporu ekonomiky. V jejich rámci by Maďaři měli v letošním roce snížit rozpočtový deficit zhruba o 350 miliard forintů a v příštím roce až o jeden bilion forintů.

Stukenbrock poukázal na to, že existuje korelace mezi rozpočtovými deficity a volebním cyklem. "Asi u třech posledních vlád jsme vždy viděli, že na začátku fungování vlády tam byla ambiciózní fiskální konsolidace a deficit klesal. Ale pak, zpravidla v posledních třech letech, deficity před volbami opět docela výrazně vzrostly," řekl Stukenbrock.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK