Prezident Klaus podepsal dohodu o ochraně investic s Čínou

04.07.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. července (ČTK) - Prezident Václav Klaus dnes ratifikoval dohodu mezi ČR a Čínou o podpoře a ochraně investic. Sdělil to prezidentův mluvčí Petr Hájek. Dohodu podepsal v Praze loni v prosinci premiér Jiří Paroubek a jeho čínský protějšek Wen Ťia-pao. Dohodu schválila vláda, s ratifikací souhlasil i Senát a sněmovna.

Ratifikační listinu odeslal prezident ke kontrasignaci premiéru Paroubkovi.

Vláda dohodu označuje za důležitý pokrok ve vztazích z asijskou velmocí. Ministerstvo financí však ještě před podpisem přiznalo, že smlouva není v souladu s právem EU. Podle něj by však chybějící článek o základních bezpečnostních zájmech EU neměl české straně způsobit vážnější potíže.

Během schvalování ve sněmovně ODS tvrdila, že dohoda je výhodná jen pro čínskou stranu a české investice dostatečně nechrání. Ministerstvo financí oponovalo tím, že nová dohoda zlepšuje nevýhodný stav, kdy byly platby z Číny do zahraničí silně omezené a závisely na aktuálním stavu devizového hospodářství asijské velmoci.

Čínské investice nyní začínají přicházet do Česka. Například ve středních Čechách na Nymbursku chce výrobce televizorů Changhong vybudovat továrnu asi 750 milionů korun. Premiér Paroubek v dubnu také řekl, že pokročilo jednání s Českými loděnicemi v Děčíně. Po vstupu čínského investora by mohly loděnice stavět až 50 lodí ročně. V Hrobčicích na Teplicku staví nový závod na výrobu masových konzerv čínská firma Shanghai Maling.

Opačným směrem míří například mladoboleslavská Škoda Auto nebo výrobce nemocničních lůžek Linet.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK