Japonské akcie oslabily, vliv měly raketové zkoušky v Koreji

05.07.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. července (ČTK) - Ceny akcií na japonském trhu ve středu klesaly a podle obchodníků se v jejich propadu částečně projevily obavy o bezpečnost na asijském kontinentě. Severní Korea totiž zkušebně odpálila několik balistických raket, což vyvolalo ostré reakce v Japonsku, Jižní Koreji i ve Spojených státech.

Index Nikkei 225 odepsal 114,56 bodu a den uzavřel slabší o 0,73 procenta na hodnotě 15.523,94 bodu. Širší index Topix klesl o 0,78 procenta na 1589,97 bodu.

Investoři se mimo jiné zbavovali akcií firem, které tvoří páteř japonské ekonomiky. Například akcie automobilek Honda Motor a Nissan Motor klesly o více než dvě procenta. O více než procento se snížila i hodnota akcií největší světové banky UFJ Financial Group.

Komunistická Severní Korea v posledních hodinách odpálila nejméně šest řízených střel, včetně rakety Tepodong-2, která je zřejmě schopna doletět až na Aljašku. Analytici se obávají, že raketové zkoušky v Severní Koreji mohou zvýšit nervozitu mezi investory.

"Je to určitě faktor, který způsobí, že manažeři fondů budou opatrnější, když budou sázet na růst akcií v asijských zemích, především v Japonsku a v Jižní Koreji," řekl analytik makléřské společnosti Fimat Kirby Daley. Podle něj je ale situace zatím klidná, o čemž svědčí relativně mírný pokles akcií a rovněž absence agresivního výprodeje.

Na devizovém trhu klesal japonský jen, který rovněž doplatil na nervozitu kolem raketových zkoušek. Měna sice později začala růst, veškeré ztráty se jí ale smazat nepodařilo. Investoři japonský jen kupují převážně proto, že spoléhají na jeho vyšší atraktivitu vzhledem k očekávanému růstu úrokových sazeb.

V závěru obchodování se japonský jen k dolaru prodával v kurzu 114,74 JPY, a oslabil tak z předchozích 114,59 JPY, kde byl v úterý. Vůči euru klesl na 147,12 ze 146,75 JPY, zatímco dolar se k euru snížil na 1,2821 z předchozího kurzu 1,2805 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK