Japonské akcie v obavách o zisky klesly, jen rostl

11.07.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 11. července (ČTK) - Japonský akciový trh dnes oslabil o půl procenta pod vlivem obav ze zpomalení růstu zisků. K poklesu přispělo rovněž vybírání zisků z pondělního výrazného růstu. Na devizovém trhu se kurz jenu pohyboval nadále v blízkosti měsíčního maxima k dolaru, posilován nadějemi na první zvýšení japonských úroků po šesti letech.

Tokijský index Nikkei 225 v závěru obchodování klesl o 0,51 procenta na 15.473,82 bodu. Ztratil tak část pondělního přírůstku 1,6 procenta. Širší index TOPIX oslabil rovněž o 0,5 procenta.

Pokles vedly akcie technologických firem jako Advantest pod vlivem poklesu na americkém technologickém trhu Nasdaq, kde se projevilo varování některých firem před horšími zisky. Ztrácely rovněž akcie makléřských firem po zprávách o snižování poplatků za elektronické obchodování a zostřování konkurence na domácím trhu.

Japonský jen obnovil mírný růst v očekávání prvního zvýšení japonských úroků z nynější nulové úrovně. Všeobecně se čeká, že japonská centrální banka zvýší na konci týdne základní sazbu na 0,25 procenta. Výraznější vzestup jenu se však zatím nečeká, protože sazby v Japonsku budou ještě dlouho ve srovnání s USA a eurozónou nízké. Banka zdůrazňuje, že bude zvyšovat úroky pomalu, aby nenarušila ekonomický růst.

Ke konci tokijského obchodování jen k dolaru zpevnil na 114,13 JPY z pondělního závěru 114,20 JPY, zůstával však asi tři čtvrtě jenu od pondělního maxima 113,45 JPY. Euro k jenu kleslo na 145,27 JPY z pondělních 145,490 JPY. Dolar k euru byl bez větší změny kolem 1,2730 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK