Koruna pod vlivem okolních měn oslabuje na 28,54 Kč/EUR

13.07.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. července (ČTK) - Česká měna pokračuje proti euru v poklesu, a to i přes dobrá data z české ekonomiky. Vůči euru se obchodovala po 10:30 slabší na 28,54 Kč/EUR. Proti dolaru se koruna obchoduje mírně silnější na 22,43 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Koruna dnes zatím podle Tomáše Vlka z Patria Online sleduje především vývoj v regionu, kde propadá hlavně maďarský forint. Negativní dopad na měny má ranní propad turecké liry, která oslabuje i přes pokračující intervence místní centrální banky na její podporu. "Během dopoledne ale střední Evropa už zastavuje ztráty a naznačuje korekci. Ani koruna by tak neměla klesat výrazně za 28,51 Kč/EUR, kde se nyní obchoduje," uvedl.

Na údaje o průmyslové výrobě podle Vladimíra Pikory z Next Finance koruna příliš reagovat ani nebude, i když jsou pro ni teoreticky dobré. "Trh bude spíše sledovat politickou situaci v okolních zemích," uvedl.

Dolar se po pondělním růstu vrací znovu nad hladinu 1,2700 USD/EUR. Na trhu narůstá podle Vlka napětí ohledně pátečního jednání japonské centrální banky. "Dnes je na programu počet nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti v USA, s malým potenciálem pohnout kurzem," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK