Nemocenské pojištění není jen nemocenské

26.07.2006 | , Finance.cz
DANĚ


Co  přinese nový zákon o nemocenském pojištění? S výjimkou nemocenské jsou ostatní dávky vypláceny od prvního dne z nemocenského pojištění. Jakou možnost mají firmy po vstupu zákona v platnost?

Od 1.1.2007 má začít platit zákon o nemocenském pojištění  č. 187/2006 Sb., který říká, že z nemocenského pojištění se poskytují i nadále čtyři druhy peněžitých dávek, a to

  • ošetřovné (dříve podpora při ošetřování člena rodiny),
  • peněžitá pomoc v mateřství a
  • vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství.

Ačkoli částečných změn doznaly všechny výše uvedené dávky, nejvíce se hovoří o tom, že nemocenské bude nově vypláceno v případě pracovní neschopnosti až od 15. dne pracovní neschopnosti, a to za kalendářní dny. Již se však nehovoří o tom, že právě jen pracovní neschopnost zaměstnance bude zatěžovat zaměstnavatele výplatou náhrady mzdy. Ostatní dávky budou i nadále vypláceny plně, od prvního dne z nemocenského pojištění. Co to znamená?

Nebojte se žen s dětmi

Pokud žena zůstane doma s nemocným dítětem, je jí vypláceno tzv. ošetřovné a ne nemocenské. Toto ošetřovné budou od prvního dne vyplácet správy sociálního zabezpečení a ne zaměstnavatel ve formě náhrady mzdy, která se týká pouze pracovní neschopnosti zaměstnance. Situace se tedy od příštího roku nemění až na tu výjimku, že se rodiče mohou jednou v ošetřování vystřídat. Bude tedy možné, aby žena zůstala s dítětem v prvních dnech doma a potom ji vystřídal její partner. Touto možností lze zkrátit dobu nepřítomnosti ženy v práci na nezbytně nutnou dobu a na druhé straně také zapojit druhého z rodičů do péče o děti. Tím, že zákon umožní rozložit péči o nemocné dítě postupně na oba rodiče, mohlo by to vést ke snížení doby pracovní nepřítomnosti žen v práci z důvodu ošetřování dítěte. Ovšem pokud této možnosti rodiče využijí.

I peněžitá pomoc v mateřství a vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství je od prvního dne poskytován správou sociálního zabezpečení. O novinkách v peněžité pomoci v mateřství se více dočtete zde.

Prvních 14 dní nemoci

Jak již bylo řečeno výše, prvních 14 dní pracovní neschopnosti bude zaměstnavatel zaměstnanci místo nemocenské poskytovat náhradu mzdy. Zaměstnanec ji obdrží pouze za pracovní dny a v procentní výši tak, aby v průměru odpovídala příjmu z nemocenské, maximálně však výše mzdy. Zaměstnavatel může v této době kontrolovat svého zaměstnance anebo může dát kdykoli podnět ke kontrole dodržování léčebného režimu příslušnému orgánu nemocenského pojištění. Více o výši náhrady mzdy se dočtete zde.

Změna odvodů zaměstnavatelů

Se zavedením výplaty nemocenské až od 15. dne se také mění, snižuje odvod pojistného na nemocenské pojištění. Sazba části pojistného, kterou na nemocenské pojištění odvádí za zaměstnance zaměstnavatel, bude snížena ze současných 3,3 % na 1,4 %, čímž budou zaměstnavatelům fakticky kompenzovány náklady na poskytování náhrady mzdy. Zaměstnavatelé s méně než 26 zaměstnanci budou mít navíc možnost dobrovolně si zvolit vždy na dobu jednoho roku placení vyššího pojistného. Tuto volbu musí správě sociálního zabezpečení oznámit do 20. ledna daného roku. Budou-li odvádět vyšší pojistné za zaměstnance v dosavadní sazbě 3,3 %, bude jim polovinu vyplacené náhrady mzdy refundovat ČSSZ. V případě této volby je tedy zaměstnavatel oprávněn odečítat z pojistného polovinu částky, kterou zúčtoval všem svým zaměstnancům na náhradě mzdy za dobu dočasné pracovní neschopnosti.

Zákon pamatuje i na zaměstnavatele zaměstnávající zdravotně postižené osoby. Těmto zaměstnavatelům bude polovina výdajů spojených s úhradou náhrady mzdy za dobu pracovní neschopnosti těchto osob hrazena ze státního rozpočtu.

Závěr

Z nemocenského pojištění není poskytováno pouze nemocenské ale také další dávky. Ale pouze nemocenské se týká odsunutí její výplaty a zavedení náhrady mzdy za prvních 14. dní pracovní neschopnosti.

S výjimkou malých organizacích do 25 zaměstnanců v současné době museli všichni zaměstnavatelé vyplácet dávky nemocenského pojištění, to se po 1. lednu změní. Zaměstnavatelé včetně těch do 25 zaměstnanci budou vyplácet náhradu mzdy za prvních 14. dní pracovní neschopnosti. Ale veškeré dávky vyplývající z nemocenského pojištění budou nově vyplácet pouze  správy sociálního zabezpečení, skončí tak doba, kdy tuto výplatu prováděli sami zaměstnavatelé.

Zdroj: zákon, ČSSZ

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ