Japonské akcie klesly, investoři si z trhu odnášeli zisky

27.10.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 27. října (ČTK) - Akcie japonských korporací dnes klesaly, protože si investoři z trhu odnášeli předchozí akciové zisky. Oslabila tak například emise výrobce fotografické techniky Canon Inc. Akcie skláren Asahi Glass vedle toho klesaly proto, že jim Credit Suisse snížila doporučení. Kurz jenu klesl na rekordní minimum vůči euru, vzápětí se ale vrátil zpět.

Index Nikkei se na akciovém trhu proti čtvrtečnímu závěru snížil o 0,85 procenta, když ztratil 142,53 bodu. Nikkei tak uzavřel den na 16.669,07 bodu.

Zájem investorů se stočil k akciím automobilky Honda Motor, která zveřejnila solidní výsledky hospodaření. O akcie Sony byl pro změnu zájem proto, že investoři usoudili, že jejich pokles z poslední doby byl přehnaný a že se nepříznivé zprávy do cen akcií podniku již započítaly.

"Po posouzení dosavadních výsledkových zpráv si investoři vyčíslili, kolik prostoru mají korporace na zvýšení zisků," řekl analytik z Meiwa Securities. Proto si podle něj investoři z trhu teď odnášejí profit.

Kurz japonského jenu klesl na rekordní minimum vůči jednotné evropské měně a oslabil k dolaru, protože údaje o spotřebitelské inflaci zvýšily pravděpodobnost, že bude japonská centrální banka zvyšovat úrokové sazby až v příštím roce. Výhled pro vývoj japonských úroků se tím ale v podstatě nezměnil, a proto se kurz jenu vzápětí opět oživil.

Kurz eura dosáhl rekordního maxima 150,80 JPY v elektronickém obchodování, ale pak se vrátil na 150,30 JPY do blízkosti čtvrtečního newyorského závěru. Dolar vzrostl na 118,73 JPY, pak se ale vrátil na 118,40 JPY, také téměř beze změny proti New Yorku, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK