Japonské akcie kvůli americké ekonomice prudce oslabily

30.10.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. října (ČTK) - Ceny japonských akcií se dnes prudce snížily a nejvíce reagovaly na výrazné zpomalení tempa růstu americké ekonomiky. Vliv měla i statistika z Japonska, která ukázala pokles objemu průmyslové výroby kvůli nižšímu vývozu do USA. Na devizovém trhu se ale začal zvyšovat kurz jenu.

Index Nikkei 225 oslabil o 317,22 bodu a den uzavřel nižší o 1,90 procenta na 16.351,85 bodu. Zaznamenal tak nejvyšší ztrátu za téměř tři měsíce a je na nejnižší úrovni od začátku října. Širší index Topix klesl o 1,82 procenta na 1620,65 bodu.

Ztráty zaznamenaly především firmy s vysokou expozicí vůči americkému trhu. To se týká například automobilky Toyota Motor, která do USA vyváží značný podíl produkce. Problémem je i pokles výroby v Japonsku, který vede k obavám o proces oživení japonské ekonomiky. Akcie Toyoty klesly zhruba o 1,6 procenta.

Výrazný pokles zaznamenaly také akcie automobilky Hino Motors, kde však bylo ale hlavním důvodem oznámení firmy, že celoroční zisk bude slabší než se původně čekalo. Kurz klesl o 6,5 procenta. Oslabily však také akcie společnosti Canon, které v posledních dnech prudce zpevnily, a kde se tedy část investorů rozhodla vybrat zisky.

Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí podle předběžných údajů zpomalila růst na 1,6 procenta z předchozích 2,6 procenta ve druhém čtvrtletí. Snížení tempa je zřetelné hlavně při porovnání s prvním čtvrtletím, kdy růst činil 5,6 procenta. Část ekonomů však upozorňuje, že propad tempa růstu je především výsledkem výrazného útlumu na realitním trhu.

Průmyslová výroba v Japonsku se v září kvůli slabšímu vývozu snížila o 0,7 procenta, zatímco v srpnu o 1,8 procenta vzrostla. Výsledek je ale nad odhady analytiků, kteří v průměru čekali pokles výroby o jedno procento. V poklesu se odráží právě slabší vývoz do Spojených států. To se týká hlavně automobilů. Začínají se ale zvyšovat i některé zásoby.

"Změna zásob určitě přijde. Zdá se, jako by japonská ekonomika už potřetí od zahájení poslední konjunktury začátkem roku 2002 vstupovala do fáze stagnace," myslí si analytik makléřské společnosti Shinko Securities Cujoši Segawa. Další ekonomové podotýkají, že naprosto klíčové bude, zda se firmám podaří zbavit se rostoucích zásob ještě před Vánocemi.

Na devizovém trhu se zvyšoval kurz japonského jenu a přiblížil se měsíčnímu maximu vůči dolaru. Důvodem je jednak obecný pokles kurzu dolaru po páteční statistice, jednak předpoklady ekonomů, že japonská centrální banka zveřejní solidní vyhlídky růstu ekonomiky, které ale nebudou znamenat nutnost brzkého zvýšení úrokových sazeb.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2718 USD, a mírně tak oslabil z předchozích 1,27 USD, kde byl v pátek. Na paritě s japonským jenem klesl na 117,44 ze 118,4 JPY, a podobně euro k jenu kleslo na 149,37 z předchozího kurzu 150,36 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK