Tisk: Firmy zahájily tažení proti zdražení TV reklamy

01.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. listopadu (ČTK) - Zadavatelé reklamy, kteří se bouří proti tomu, že Česká televize musí od příštího roku snížit objem reklamy o polovinu a od roku 2008 ji zcela vypustit, podle Hospodářských novin a Mladé fronty Dnes zahájili tažení Poslaneckou sněmovnou. Firmám se nelíbí, že ČT opouští reklamu v době, kdy není jiná alternativa, než inzerovat na Nově a Primě, a chtějí, aby poslanci reklamu v České televizi rozšířili do doby, než se rozjedou digitální kanály.

V úterý se s šéfem Sněmovny Miloslavem Vlčkem sešli zástupci firem a reklamních agentur, aby mu předali otevřený dopis proti vznikajícímu dvojvládí Novy a Primy, informují oba deníky.

Iniciátoři výzvy v čele se Sdružením pro značkové výrobky a Asociací komunikačních agentur se obávají výrazného zdražování reklamy v komerčních televizích. Firmy proto požadují, aby na veřejnoprávním kanále zůstalo alespoň současné jedno procento povolené reklamy do doby, než komerční úlohu České televize převezmou televize digitální. Zatím jsou digitální televize, které měly spustit vysílání v květnu příštího roku a reklamu České televize si mezi sebe rozdělit, bez licencí a není jasné, kdy a zda vůbec začnou vysílat.

Řešením, o které včera iniciátoři výzvy jednali s předsedou parlamentu, je odsunutí účinnosti zákona o České televizi, který má platit od ledna příštího roku.

Předseda Sněmovny Vlček hodlá během 14 dnů jednat s řediteli televizí, experty a poslanci. "Je to první jednání, které odstartuje lavinu dalších. Z laického pohledu se ale k výzvě přikláním. Zkraje příštího týdne se sejdu se zástupci televizí a připravím jednání pro nově ustanovenou mediální komisi. Není čas na hrdinství, situace se musí řešit," citují HN Vlčka, který bude zároveň i členem mediální komise.

Určitou podporu už inzerenti mají. "Změna zákona není v kompetenci našeho úřadu, ale snahy o zachování reklamy na ČT rozhodně podpoříme," řekl HN předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina. Zachování reklamy na České televizi už dříve podpořil i ministr vnitra a informatiky Ivan Langer (ODS).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK