HN: Tlustý plánuje, že ČEZ koupí sám sebe

01.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. listopadu (ČTK) - Ministr financí Vlastimil Tlustý má podle Hospodářských novin plán, jak prodat část akcií ČEZ, a zároveň vyhovět sociální demokracii, která privatizaci energetické firmy odmítá. Vláda bude 10. listopadu jednat o jeho návrhu, aby část akcií od státu koupil sám ČEZ, píše deník.

Tlustý sice preferuje prodej akcií na burze či nalezení strategického partnera, ČSSD však tyto varianty odmítá. "Nadále upřednostňujeme nalezení partnera pro ČEZ či prodej na burze, ale diskuse ve vládě bude také o tom, že by akcie koupil ČEZ," cituje Tlustého.

Exministr financí Bohuslav Sobotka podle HN tvrdí, že právě na poslední možnost by snad byla ochotna přistoupit i ČSSD. "Je to varianta k jednání, avšak nejprve chceme vidět analýzu, zda je to pro stát i firmu výhodné," citují HN Sobotku. Ostatní možnosti prodeje prý rázně odmítl.

Prodej akcií samotné firmě je výhodný pro ČEZ. "Firmě by to prospělo, neboť jsme v situaci, kdy máme málo dluhů a kapitál nevyužíváme efektivně," uvedl obchodní ředitel Alan Svoboda. ČEZ by tak investoval volné prostředky, kterých má přebytek, a zlepšil si tak svou kapitálovou strukturu. Jeho nízká zadluženost investorům vadí.

ČEZ by nekupoval akcie přímo od státu, to mu zákon neumožňuje. "Můžeme však časově sladit veřejný výkup akcií, který bychom vyhlásili, s nabídkou státu," uvedl Svoboda. ČEZ by tedy nabídl akcionářům výkup za nižší než burzovní cenu a jediný, kdo by tuto nabídku akceptoval, by byl stát. Inkasoval by sice méně, než je aktuální cena akcií na burze, ale netratil by. Pokud by totiž vrhl na burzu sedmiprocentní balík akcií, kurz by stejně výrazně klesl, poznamenávají Hospodářské noviny.

ČEZ by poté získané akcie zrušil a také na tom by akcionáři - tedy i stát - vydělali. "Stát by sice prodal sedm procent akcií, a snížil svůj podíl na 60 procent, avšak poté, co by ČEZ akcie zrušil, by podíl státu stoupl na 65 procent," citují z analýzy brokerské firmy Wood & Co.

ODS dříve zvažovala, že ze státního balíku 67 procent akcií ČEZ by se mohlo prodat až 16 procent. V současné době se již mluví maximálně o sedmi procentech, která by přinesla přibližně 30 miliard korun. Ty potřebuje Státní fond dopravní infrastruktury na financování výstavby dálnic a rychlostních silnic. A ministerstvo financí nemá v současné době jinou možnost, jak je zajistit, než z privatizace. ČSSD si však na ODS vymínila, že podpoří státní rozpočet na příští rok jen tehdy, když s ní bude případný prodej konzultovat. S tím Tlustý počítá a navíc v souladu s dohodou hledá i jiné příjmy. "Pokud nalezneme další privatizační příjmy, než je prodej ČEZ, využijeme je. Není však možné čekat do posledních měsíců příštího roku, peníze potřebujeme dříve," uvedl.

Peníze do rozpočtu lze získat i prodejem či pronájmem části Letiště Praha či privatizací České pošty. Oba státní podniky však zatím připravují přechod na akciovou společnost a jejich prodej v prvním pololetí není reálný, připomínají Hospodářské noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK