Japonské akcie dál klesají v obavách z americké ekonomiky

02.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 2. listopadu (ČTK) - Obavy z útlumu americké ekonomiky dnes dál doléhaly na japonský akciový trh. Jeho hlavní index sestoupil na nejnižší úroveň za čtyři týdny a nejvíce ztrácely akcie významných vývozců. Na devizovém trhu dolar ze čtvrtečních měsíčních minim oživil a investoři čekají na klíčové údaje o americkém trhu práce.

Tokijský index Niikkei 225 v závěru obchodování klesl stejně jako ve středu o 0,15 procenta na 16.350,02 bodu, nejníže od 4. října. Širší index TOPIX oslabil o 0,22 procenta na 1619,02 bodu.

Obavy investorů z dalšího zpomalení ekonomiky USA se prohloubily po středeční zprávě o nečekaném poklesu aktivity ve zpracovatelském průmyslu. Kvůli tomu klesly o půl procenta akcie výrobce digitálních fotoaparátů Canon a jedno procento ztratil kurz výrobce testovacích zařízení pro čipy Advantest. O další tři procenta oslabil Pioneer, jehož akcie ještě reagovaly na zhoršení výhledu celoročních tržeb.

Investoři v Tokiu se jinak nepouštěli do nových pozic, protože je čekají tři dny volna, navíc v pátek vyjde důležitá zpráva o zaměstnanosti v USA, která může náladu na trhu změnit.

Na páteční zprávu se připravoval i devizový trh, kde dolar oživil ze čtvrtečního propadu, vyvolaného rovněž zprávou o útlumu v americkém průmyslu. Údaje naznačily, že centrální banka USA již úroky zvyšovat nebude a že by je mohla začít příští rok snižovat. Významné vodítko pro budoucí vývoj úroků však poskytne vývoj na trhu práce.

Ke konci tokijského obchodování stoupl dolar k euru na 1,2748 USD ze středečního závěru 1,2753 USD a z minima 1,2799 USD. K jenu posílil na 117,24 JPY z předchozích 117,03 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK