Japonské akcie v úterý díky vývozcům rostly

07.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. listopadu (ČTK) - Japonské akcie v úterý zamířily vzhůru. Trhy podpořilo oživení akcií v USA a růst velkých exportérů, jako Honda Motor a Fanuc. Automobilka Toyota Motor se před zveřejněním hospodářských výsledků vyšplhala na nové historické maximum. Pohyb trhu byl však pouze mírný, protože investoři očekávají, jak dopadnou volby do amerického Kongresu a na statistické údaje z Japonska. Index Nikkei v závěru obchodování stoupl o 28,65 bodu, tedy 0,18 procenta, a uzavřel na 16.393,41 bodu.

Toyota Motor dnes po uzavření trhu oznámí výsledky hospodaření za červenec až září. Analytici očekávají rekordní zisky, což pomohlo společnosti k růstu. Farmaceutická společnost Shionogi však kvůli obavám z poklesu tržeb oslabila.

Dolar v úterý v Asii ztrácel vůči všem hlavním měnám a k jenu klesl až o 0,5 procenta. Přispěl k tomu guvernér japonské centrální banky Tošihiko Fukui, který prohlásil, že banka preventivně zvýší sazby úrokové sazby, aby tak odvrátila prudké výkyvy ekonomiky. Již dříve Fukui uvedl, že nevylučuje ještě do konce roku zvýšení úroků. Vyšší úroky zvyšují výnosnost měny, proto když úroky rostou, daná měna posiluje. Investoři také neměli zájem o dolar kvůli dnešním volbám do amerického Kongresu.

V závěru asijského obchodování dolar k jenu klesl na 117,75 JPY z pondělních newyorských 118,30 JPY. Euro k dolaru posílilo o 0,4 procenta na 1,2770 USD a vůči jenu oslabilo na 150,35 JPY z pondělních 150,50 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK