ČSSD chce palivové dříví přesunout do pětiprocentní sazby DPH

07.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. listopadu (ČTK) - ČSSD navrhuje přesunout palivové dříví do snížené, pětiprocentní sazby daně z přidané hodnoty (DPH). Návrh novely zákona o DPH chce předložit sněmovně v nejbližších dnech. Samozřejmě s cílem podporovat obnovitelné zdroje, a to zejména v domácnostech," řekl novinářům stínový ministr životního prostředí Petr Petržílek.

Sociální demokracie zároveň vládě doporučuje jednat s Evropskou komisí o tom, aby návrh mohl být rozšířen o sníženou sazbu na biomasu. Mohlo by jít o významný krok, který by doplnil zákon o výrobě tepla z obnovitelných zdrojů, řekl Petržílek. Návrh je součástí legislativního plánu stínové vlády sociální demokracie.

ČSSD je proti tomu, aby vláda vydala emisní povolenky na produkci skleníkových plynů nad rámec současných norem. Proti návrhu ministerstva životního prostředí v letech 2008 až 2012 rozdat podnikům emisní povolenky na 102 milionů tun oxidu uhličitého protestovali v pondělí aktivisté Greenpeace.

ČSSD je v tom podle Petržílka na straně ekologické organizace. Upozornil ale na to, že takovýto návrh zatím není ani v připomínkovém řízení.

Návrh plánu rozdělení emisních povolenek předpokládá podle Greenpeace zvýšení českých emisí oxidu uhličitého oproti roku 2005 o čtvrtinu. V období let 2005 až 2007 mají tuzemské podniky k dispozici asi 97 milionů povolenek a loni jich využily 82 milionů. Systém pokrývá asi 70 procent celkových emisí vyprodukovaných v ČR

Trh s povolenkami je hlavním nástrojem, jímž chce EU splnit požadavky Kjótského protokolu, tedy snížit produkci skleníkových plynů do roku 2012 ve srovnání s rokem 1990 o osm procent.

Odborníci očekávají, že Brusel pro období 2008 až 2012 zřetelně přitvrdí. Přebytek emisních povolenek pro období 2005 až 2007 totiž vedl letos ke kolapsu cen povolenek na trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK