Šimonovský: Dodatek s Kapschem je pro stát výhodný

08.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Dodatek ke smlouvě se společností Kapsch o výstavbě systému elektronického mýtného, kritizovaný v médiích, je pro stát výhodný. Umožní totiž, že stát bude moci inkasovat mýtné již v příštím roce. Radiožurnálu to řekl bývalý ministr dopravy Milan Šimonovský.

Dodatkem se podle něho zpřísnily podmínky dodání. "Firma Kapsch původně měla systém postavit za 12 měsíců, dodatkem se ale termín zkrátil na devět měsíců. Vzhledem ke zkrácené době výstavby si dodavatel pokryl některá rizika, například podíl státu na provozu dieselových agregátů pro dodávku energie před vybudováním elektrických přípojek," uvedl Šimonovský.

"A vzhledem k tomu, že náklady na dodávku systému se odečítají z budoucích tržeb, budou tržby kvůli podílu státu na provozu agregátů tedy nižší. Bez uzavření dodatku by ale nebyly vůbec," zdůraznil Šimonovský.

Dodatek ke smlouvě, který byl uzavřen letos v dubnu, měl původně pouze změnit termíny, ve kterých firma Kapsch systém postaví. Ministerstvo se s rakouskou firmou totiž dohodlo, že na dálnicích začne 171 mýtných bran fungovat už 1. ledna 2007 (tedy o tři měsíce dřív, než bylo plánováno) a výměnou za to Kapsch dostane tři měsíce navíc na dobudování 501 mýtnic na silnicích I. třídy, napsala nedávno MfD. Podle jejích zdrojů jsou ale v dodatku schována rozporuplná ustanovení, která mohou znamenat neplánované náklady pro stát.

K návrhu, aby byly od placení mýtného osvobozeny linkové autobusy, Šimonovský uvedl, že jej podporuje. Podle něho by však sazby pro autobusy měly být pouze sníženy, nikoliv však zrušeny. Jejich úplné zrušení by autobusovou dopravu zvýhodnilo před železnicí, uvedl Šimonovský.

Středočeský kraj připravil změnu silničního zákona. Osvobození autobusových dopravců, kteří zajišťují základní dopravní obslužnost, od povinnosti platit mýtné obsahuje změna silničního zákona připravená Středočeským krajem. Změnu má dnes projednávat vláda.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK