WTO: Loni nejvíce rostl obchod s průmyslovým zbožím

09.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 9. listopadu (ČTK) - Nejdynamičtějším rysem vývoje světového obchodu byl loni růst obchodní výměny u průmyslového zboží. Ta se v reálném vyjádření zvýšila o sedm procent proti 5,5procentnímu růstu u zemědělského zboží a tempu 2,5 procenta u nerostných surovin a fosilních paliv. Díky prudkému růstu cen však zdaleka nejvíce rostla hodnota obchodu se surovinami, uvedla ve výroční zprávě Světová obchodní organizace (WTO).

WTO již dříve uvedla, že celkový světový obchod loni zpomalil růst na 6,5 procenta z devíti procent v roce 2004, udržel se však nad průměrem posledních deseti let. Díky vysokým cenám komodit se zvýšil podíl rozvíjejících se zemí na světovém obchodu na nejvyšší úroveň za posledních pět let.

Dolarová hodnota exportu energetických surovin vyskočila loni o 41 procent na 1,4 bilionu dolarů, což představovalo 13,8 procenta světového obchodu se zbožím. To bylo u této kategorie nejvýše za téměř dvě desetiletí. O nejméně 30 procent se díky tomu zvedla hodnota vývozu ze zemí jako Rusko, Saúdská Arábie, Venezuela, Írán, Alžírsko nebo Nigérie.

Z hlavních světových výrobců průmyslového zboží loni vynikala Čína, jejíž tempo růstu vývozu dosáhlo 28 procent. Z průmyslu si ve světě nejlépe vedly sektory kovoprůmyslu, hutnictví a chemie, podprůměrný byl naopak výkon automobilového průmyslu nebo sektoru textilu.

V obchodě s komerčními službami na tom byly nejlépe země jako Čína, Indie, Rusko, Polsko, Maďarsko, Mexiko a Brazílie. Ty dosahovaly temp růstu nejméně 15 procent.

Vývoj světového obchodu je do značné míry odrazem toho, co se děje v globální ekonomice. Ta v roce 2005 zpomalila tempo růstu na 3,3 procenta ze 3,9 procenta v předchozím roce. I globální růst však podobně jako růst obchodu zůstal nad průměrem posledního desetiletí.

Šéf WTO Pascal Lamy upozornil, že nynější zpomalování světové hospodářské aktivity a obchodu podává důkaz nutnosti posílit multilaterální obchodní systém, jehož je organizace svorníkem a strážcem. Apeloval tak na to, aby se světové mocnosti snažily vzkřísit takzvané Katarské kolo jednání o liberalizaci světového obchodu, které v červenci kvůli rozepřím o zemědělský obchod zkrachovalo a muselo být odloženo na neurčito.

"Přetrvávající nerozhodnutá situace kolem jednacího kola dále odčerpává důvěru v multilaterální obchodní systém jako motor hospodářského růstu a rozvoje," řekl Lamy. "Je načase, aby politický zásah dovedl kolo k úspěšnému vyústění," dodal šéf WTO podle agentury AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK