Tisk: Mýto vyšetřuje protikorupční policie

09.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - O výstavbu elektronického mýta se začala zajímat i policie. Prověřování se týká především nevýhodného dodatku k původní smlouvě, napsala ve svém dnešním vydání Mladá fronta Dnes. Podle Hospodářských novin policisté zkoumají, zda ve výběrovém řízení na elektronické mýtné, z něhož byli vyloučeni všichni účastníci kromě vítězné firmy Kapsch, nehrály roli úplatky. Kapsch navíc výstavbu mýtných bran nestíhá a požádal ministerstvo dopravy o odklad spuštění systému.

Během středy si protikorupční policie odnesla z ministerstva dopravy smlouvy, které se týkají miliardového kontraktu na stavbu mýta. Šéf protikorupční policie Miloslav Brych pro MfD připustil, že se prověřování týká především nevýhodného dodatku k původní smlouvě. "Teprve se o to začínáme zajímat a shromažďujeme informace," řekl Brych. Mluvčí jeho úřadu Alena Vokráčková zdůraznila, že kriminalisté zatím nechtějí vůbec spekulovat o tom, zda při uzavírání kontraktu někdo překročil zákon. "Dosud jsme nedospěli ke zjištění, zda byl spáchán trestný čin, či nikoli. Šetření může trvat ještě několik měsíců," řekl Vokráčková HN.

Ministerstvo dopravy zároveň obdrželo od společnosti Kapsch dopis, ve kterém žádá posunutí termínu na spuštění mýtného systému o tři týdny. "Žádost odůvodnili týdenním přerušením výstavby, které přikázal soud předběžným opatřením. To ale nepovažujeme za žádný zásah vyšší moci a nebudeme požadavek akceptovat," řekl ministr dopravy Aleš Řebíček. Trvá i na sankcích, pokud firma nestihne systém včas vybudovat. "Uplatníme pokutu pět milionů korun za každý den, po který mýtné nebude v provozu."

Minimálně první měsíc roku 2007 tak budou kamiony jezdit zadarmo. Ministerstvo si totiž nemůže pro dobu, po kterou se nebude mýtné vybírat, pomoci dálničními známkami. Smlouva s firmou Kapsch to zakazuje.

Výběrové řízení na dodavatele mýtného systému vyhrála rakouská firma Kapsch i přesto, že její konkurenti nabídli o několik miliard nižší cenu. Kvůli formálním nedostatkům však byli vyřazeni ze soutěže a jejich nabídky nebyly s Kapschem vůbec porovnány.

V polovině října byla výstavba mýtného na týden zastavena kvůli předběžnému opatření soudu. Ten projednával žalobu společnosti Autostrade na postup Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který posuzoval průhlednost výběrového řízení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK