MfD: Tlustý se bojí prohry, chce smír s Nomurou

09.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Ministr financí Vlastimil Tlustý chce, aby se zhruba do konce letošního roku vyřešil miliardový problém, který má Česko po pádu banky IPB s jejím bývalým majitelem, japonskou Nomurou. Obává se prohry v pařížské arbitráži, v níž Česko žaluje japonskou finanční skupinu o náhradu nákladů spojených s nucenou správou v bývalé IPB. Napsala to dnešní Mladá fronta Dnes.

"Dohoda s Nomurou by měla být hotova do vynesení rozhodnutí arbitráže, kterou vede náš stát v Paříži," uvedl pro MfD Tlustý. Podle něho by bylo výhodnější, aby se k dohodě o narovnání vztahů připojila i ČSOB, která IPB převzala a nyní má s Nomurou i se státem také spory o miliardy. To se ale podle jeho slov zatím nedaří.

Dohoda s Japonci by znamenala, že všechny arbitráže mezi státem a Nomurou skončí. Česko by už nechtělo po Nomuře 120 miliard korun v Paříži a Nomura by nepožadovala odškodné od Česka ve výši 40 miliard korun u arbitráže v Londýně.

V Paříži Česko žaluje japonskou finanční skupinu za to, že svým postupem v IPB způsobila krach této banky, a poškodila tak stát. V případu začátkem září skončila ústní jednání, arbitři nyní důkazy posuzují, konkrétní termín rozhodnutí však není určen. "Výsledek pařížské arbitráže se blíží a podle některých právních posudků, o nichž bych chtěl, aby se diskutovalo, je to pro nás s minusovým znaménkem. V takovém případě by Česku hrozily negativní důsledky," uvedl Tlustý pro MfD.

"Nemám informace, že bychom měli prohrát, a ani nevím, jak by nás to mohlo poškodit," reagoval pro MfD právník blízký jednáním v Paříži.

Pokud by Česko arbitráž prohrálo, bylo by to již podruhé, připomíná MfD. V březnu rozhodla takzvaná Londýnská arbitráž, že ČR nedokázala ochránit investice společnosti Saluka, dceřiné společnosti Nomury. Nomura žalovala stát o 40 miliard korun. ČR se následně odvolala, ale Švýcarský federální nejvyšší soud 11. září odvolání zamítl. Nyní probíhá druhé kolo arbitráže, ve kterém arbitři rozhodnou o výši platby.

ČSOB podmiňuje připojení k dohodě tím, že jí má stát zaplatit po IPB ještě zhruba 5,5 miliardy korun. Ta však stát odmítá, dodává MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK