HN: Češi letos utratí na internetu 14 miliard korun

09.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Češi letos utratí v internetových obchodech rekordních 14 miliard korun. S odvoláním na nejnovější odhady obchodníků a Asociace pro elektronickou komerci (APEK) to napsaly dnešní Hospodářské noviny. "Ve srovnání s minulým rokem je to nárůst o čtyřicet procent," řekl HN Ondřej Fryc, ředitel Internet Mall, jednoho z největších hráčů na tuzemském on-line trhu.

Jen pro srovnání, tržby českých hypermarketů a supermarketů letos vyrostou "jen" o šest procent. Přesto na internetu Češi zatím nechají až každou padesátou korunu, kterou se rozhodnou utratit, píšou HN.

Nejvíce z koláče tržeb ukrajují zavedené obchody. Kromě Internet Mall, který letos čeká tržby téměř miliardu a půl, to jsou například také Vltava.cz či Kasa.cz. "Vloni jsme prodali zboží za 420 milionů, letos překročíme půl miliardy korun," odhaduje marketingový manažer Vltava.cz Ondřej Fridrich.

Na internetu se dá zakoupit téměř vše. Mezi vyhledávanými produkty převažuje elektronika a domácí spotřebiče. Pomocí počítače si Češi koupili například každý desátý elektrický spotřebič a každý šestý digitální fotoaparát. Velký podíl má internet také na nákupu dovolené.

Internetovému obchodu se daří v celé Evropě. Podle agentury Forrester Research by letos výdaje přes internet měly poprvé překročit sto miliard eur. "Ze srovnání s východní Evropou nevycházíme špatně, internetové nákupy mají u nás například větší tradici než v Polsku. Za západní Evropou zatím ale pokulháváme," dodává Vetyška.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK