Japonské akcie kvůli realitním firmám na měsíčním minimu

09.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. listopadu (ČTK) - Japonské akcie ve čtvrtek oslabovaly a dostaly se na nejnižší hodnotu za poslední měsíc. Za propadem trhu stály hlavně realitní společnosti, v čele se Sumitomo Realty & Development, které pokračují ve svém poklesu z několikaletých maxim, na které se vyšplhaly minulý měsíc. V závěru obchodování index Nikkei ztratil 17,17 bodu, tedy 0,11 procenta, a uzavřel na 16.198,57 bodu.

Investoři nyní přesouvají své peníze z realitních a farmaceutických firem, které v říjnu naopak rostly. Realitní společnosti se dostaly nejvýše za 16 let a farmaceutické dokonce na historická maxima. Zájem investorů se podle analytiků obrací opět k vývozcům. Dnešní ztráty částečně zmírnil mobilní operátor KDDI, který posiloval díky údajům o růstu počtu zákazníků.

Dolar se v Asii držel v blízkosti šestitýdenního minima k euru. Investoři se nechtějí před dnešní zprávou o vývoji zahraničního obchodu v USA pouštět do nových obchodů. Všeobecně se čeká, že deficit obchodu se mírně snížil.

V závěru obchodování euro k dolaru zpevnilo na 1,2765 USD ze středečních newyorských 1,2759 USD. K jenu zůstal dolar téměř beze změny na 117,85 JPY a euro posílilo na 150,45 JPY z předchozích 150,29 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK