Euro: Dozorčí radu České pošty povede Jiří Hurych

09.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Předsedou dozorčí rady státního podniku Česká pošta bude dnes odpoledne jmenován ekonom Jiří Hurych (38). Jeho hlavním úkolem bude transformace státního podniku na akciovou společnost a její restrukturalizace. Oznámil to server Euro OnLine. Státní podnik Česká pošta se má v nejbližších letech přeměnit na akciovou společnost, aby stát poté mohl přikročit k případné privatizaci.

"Nemohu to (jmenování) ani potvrdit, ani vyvrátit," řekl ráno serveru Hurych, který je v současnosti poradcem prezidenta Českých aerolinií Radomíra Lašáka.

Současným předsedou dozorčí rady je Libor Svoboda. Z dozorčí rady má být podle informací serveru Euro OnLine odvolán i Petr Polák a na jeho místo zvolen předseda představenstva Hospodářské komory hlavního města Prahy Petr Kužel.

Hurych v letech 2004 až 2005 zastával funkci předsedy dozorčí rady Českého Telecomu a podílel se na přípravě privatizace podniku. V letech 2002 až 2004 jako generální ředitel provedl úspěšnou restrukturalizaci společnosti Škoda Praha. Hurych byl rovněž dlouholetým manažerem Komerční banky, kde vedle obchodních a marketingových útvarů vedl útvar zaměřený na řešení špatného úvěrového portfolia. Stál v čele Programu KB, jehož cílem bylo změnit negativní trend vývoje provozních výsledků banky v roce 2000. Svoji manažerskou kariéru začínal v roce 1994 v rafinerii Kaučuk Kralupy.

Česká pošta zvýšila od ledna do září zisk před zdaněním o čtyři procenta na miliardu korun. Tržby z poštovního provozu vzrostly téměř o dvě procenta na sedm miliard korun. Čtyřprocentní růst zisku firma očekává i za celý letošní rok. Loni podnik vykázal čistý zisk 667 milionů korun, což znamenalo meziroční zvýšení o polovinu, a zisk před zdaněním 920 milionů. Společnost zaměstnává 37.500 lidí ve 3400 pobočkách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK