MPSV chce oddělit majetek penzijních fondů a jejich klientů

09.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Penzijní fondy by měly oddělit majetek fondu a účastníků penzijního připojištění, což by umožnilo fondům nabízet klientům různé penzijní plány či odstranit garanci ročního výnosu. O těchto úpravách penzijního připojištění uvažuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Vedle toho chce MPSV podle ministra Petra Nečase zvýšit pomocí statní podpory motivaci klientů a zaměstnavatelů k větším příspěvkům. Hodlá také omezit vyplácení jednorázových vyrovnání.

Penzijní fondy většinu změn vítají. "V podstatě po nich voláme již nejméně dva roky, zatím však státní administrativa nebyla schopna je předložit," řekl prezident Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok. Pokud budou upravené podpory pro soukromé spoření na stáří správně a motivačně nastaveny, pak jistě postupně povedou ke zvýšení těchto úspor, dodal.

Oddělení majetku penzijních fondů je ale podle ředitele PF České pojišťovny Tomáše Matouška diskutabilní a sporné i z hlediska přínosů pro klienty. Majetek je prý účetně oddělen již dnes a veškerý majetek klientů a historické výnosy jsou garantovány akcionářem. "Možnost nabízet klientům více investičních profilů bychom určitě přivítali my i klienti," podotkl.

Oddělení majetku fondů a jejich účastníků zvýší podle analytičky serveru Finance.cz Nadji Fehimovičové transparentnost pro klienty. Různé investiční strategie by prý mohly přilákat i mladší klienty, kteří jsou ochotni postoupit větší riziko s vidinou vyšších výnosů. "Není sice vhodné, aby penzijní strategie byly příliš rizikové, ale není ani nutné, aby se portfolia z 80 procent skládala z dluhopisů a pokladničních poukázek," poznamenala.

Zvýšení státní podpory považují odborníci za řešení nízkých úložek klientů. Účastníci nyní vesměs ukládají nanejvýš 500 korun měsíčně, čímž prostřednictvím nejvyššího státního příspěvku maximalizují svůj výnos, uvedl Matoušek. Navýšení státního příspěvku, který nebyl valorizován více než 11 let, by podle něj znamenalo vhodnou alternativu pro zatím ne příliš využívané daňové úlevy.

Návrhy na omezení jednorázových vyrovnání vidí Matoušek jako vážný zásah do osobních práv a svobod. Podle Fehimovičové je ale pochopitelné, že jednorázová vyrovnání jsou nyní mnohem více využívaná než anuitní vyplácení starobní penze. Za 12 let existence připojištění si málokdo uspořil tolik peněz, aby mu penze vycházela na více než pár stovek měsíčně, vysvětlila.

Na konci června mělo penzijní připojištění 3,46 milionu osob, což bylo o 172.000 více než počátkem letošního roku. Připojištění na penzi tak nyní využívá zhruba třetina Čechů. Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Na trhu pokračuje koncentrace, nyní zbylo deset z původních 44 fondů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK