Ekologická sdružení: Temelín byl zkolaudován jen z části

09.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tábor 9. listopadu (ČTK) - Jaderná elektrárna Temelín není podle ekologických sdružení zkolaudována. Takzvané vodoprávní řízení, které rozhoduje o kolaudaci vodních součástí elektrárny, u městského úřadu v Týně nad Vltavou zatím nezačalo, řekli dnes novinářům zástupci sdružení Jihočeské matky a V havarijní zóně jaderné elektrárny Temelín. Jihočeské matky chtějí také podat trestní oznámení kvůli údajné manipulaci s kolaudačním spisem na krajském úřadu. Vyjádření úžadů ČTK zjišťuje.

O kolaudaci elektrárny po téměř šesti letech provozu rozhodl jihočeský krajský úřad, rozhodnutí podle kraje v pondělí nabylo právní moci. Sdružení ale tvrdí, že je ale nepravomocné, a ve středu se proti němu odvolaly. "Za prvé není zkolaudován proto, že jde zde o dvě kolaudační řízení a jedno z nich - vodoprávní takzvané - vůbec nezačalo. A druhé kolaudační řízení nemůže být ukončeno, protože rozhodnutí o kolaudaci, jak uvádí krajský úřad, pravomocné není," řekla právní zástupkyně obou sdružení Pavla Dohnalová.

Kolaudační řízení není podle Evy Hlasové z Jihočeských matek pravomocné také proto, že stavební úřad opominul majitele sousedního pozemku zahrnout do stavebního řízení. Jediným účastníkem tak byla společnost ČEZ.

Podle Dohnalové jsou také podjatí úředníci krajského úřadu, kteří o kolaudaci rozhodovali. Ve spisu původně údajně byly dokumenty o elektronické komunikaci mezi úředníky a pracovníky elektrárny, v nichž se mezi sebou domlouvali na postupu proti občanským sdružením. "Mluvilo se tam i o možných haváriích a bezpečnosti," uvedla Dohnalová. Část spisu poté zmizela, sdružení má k dispozici svědeckou výpověď i fotografie, dodala Dohnalová. "Rozhodli jsme se definitivně a podáme trestní oznámení," řekla Hlasová.

Dalším důvodem odvolání jsou podle sdružení deformace a netěsnosti paliva, které jednak způsobují průniky radioaktivních částic mimo palivové soubory, jednak brání řádnému fungování bezpečnostních klastrů, jež regulují rychlost štěpné reakce. Tyto závady se v plném rozsahu objevily až během roku 2006, uvádí se v odvolání, které má ČTK k dispozici.

Kolaudace jihočeské jaderné elektrárny začala před dvěma roky. Rozhodnutí nejprve pro první blok vydal krajský úřad koncem minulého roku. Proti němu se k ministerstvu pro místní rozvoj odvolala tři občanská sdružení. Podle ministerstva bylo ale jejich odvolání neodůvodněné, neboť neměly být účastníky řízení. Sdružení totiž mohou ze zákona mluvit do staveb jen jako ochránci životního prostředí. Kraj je proto letos z jednání vyloučil a jeho verdikt na konci října potvrdilo i ministerstvo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK