Americké akcie ve čtvrtek oslabily

10.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. listopadu (ČTK) - Ceny amerických akcií se ve čtvrtek snižovaly a na obchodování měl největší vliv propad farmaceutických titulů. Pro tento sektor je největší obavou výsledek voleb, v nichž uspěli opoziční demokraté. Ti zpravidla bývají nakloněni větší regulaci tohoto odvětví, což může velké výrobce značkových léků poškodit. Na devizovém trhu po zprávách z Číny klesal kurz dolaru.

Dow Jonesův index oslabil o 73,24 bodu a obchodní den uzavřel poklesem v rozsahu 0,60 procenta na 12.103,30 bodu. Podobně širší index S&P 500 klesl o 0,53 procenta na 1378,33 bodu, nejlépe ze všech tří indexů ale skončil index technologického trhu Nasdaq Composite. Ten ztratil jen 0,37 procenta a den uzavřel na hodnotě 2376,01 bodu.

Akcie společnosti Merck si odepsaly 3,3 procenta, zatímco Pfizer klesl o 2,9 procenta a Johnson & Johnson o 2,7 procenta. Na trhu Nasdaq měly značný vliv akcie společnosti Qualcomm, kterým uškodilo možné zahájení vyšetřování v Japonsku. Naopak vzpruhou na Nasdaqu byl výrobce síťových přepínačů Cisco Systems, který ve středu zveřejnil vynikající výsledky hospodaření.

Značný vliv později měly i ceny ropy, které obnovily růst, takže barel americké lehké ropy zdražil asi o dvě procenta a dostal se nad 61,60 USD. Z části to byla ještě reakce na čerpání zásob ropy v amerických skladech, ale vliv měl i příslib členů OPEC snížit těžbu.

Nepříznivou zprávou byl i slabší výsledek spotřebitelské důvěry, která podle průzkumu Michiganské univerzity v listopadu v základním indexu klesla na 92,3 z říjnových 93,6 bodu. Na trhu se tak obnovily obavy z poklesu spotřebitelských výdajů. Spotřebitelé zajišťují růst americké ekonomiky asi ze dvou třetin. Jednou z mála příznivých zpráv byl pokles deficitu obchodní bilance, který byl nejvýraznější za pět let.

Na devizovém trhu klesal dolar, který se vůči euru dostal na nejnižší úroveň za poslední dva měsíce. Dolaru uškodily zprávy z Číny, která uvedla, že má připravený plán rozložení svých devizových rezerv. Ty jsou největší na světě, přesahují bilion dolarů a Čína je má zatím především v dolarech a dluhopisech americké vlády. Zájmem čínských představitelů je vysoký podíl v dolarech snížit a více se zaměřit na jiné měny a finanční nástroje.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2823 USD, a klesl tak z předchozích 1,2759 USD, kde byl ve středu. Na paritě s japonským jenem ale zpevnil na 117,90 ze 117,80 JPY, a podobně euro k jenu vystoupilo na 151,22 z předchozího kurzu 150,29 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK