IEA zvýšila odhad růstu poptávky po ropě

10.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 10. listopadu (ČTK) - Mezinárodní agentura pro energii (IEA) zvýšila odhad růstu poptávky po ropě na čtvrté čtvrtletí na 2,4 milionu barelů denně. To je zhruba o 400.000 barelů denně více, než předpovídala ve své předchozí předpovědi. Srovnání je proti třetímu čtvrtletí, uvedla IEA v pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou.

Příznivěji ale vyznívá odhad celoročního růstu poptávky, který agentura snížila na 900.000 barelů denně. To je o 130.000 barelů méně, než činila prognóza v předchozí zprávě. Beze změn IEA ponechala odhad růstu poptávky po ropě na příští rok, který podle jejích analytiků bude činit 1,45 milionu barelů denně.

Agentura sdělila, že ke zvýšení odhadu růstu poptávky po ropě ve čtvrtém čtvrtletí ji vede celkově napjatější situace, která se podle ní na trh dostaví. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) totiž omezuje těžbu a v zimních měsících se navíc zvyšuje poptávka po otopu. IEA zjistila, že OPEC v říjnu těžil 29,4 milionu barelů ropy denně, což bylo proti září zhruba o 335.000 barelů méně.

Nejnovější zjištění naznačují, že kartel OPEC nyní denně vyváží o 400.000 barelů ropy méně, než kolik by trh od členů OPEC ve čtvrtém čtvrtletí potřeboval. To mimo jiné znamená, že pokud budou chtít rafinerie splnit požadavky odběratelů, budou muset sáhnout do zásob. OPEC na celosvětový trh dodává více než třetinu požadovaného objemu ropy.

Nižší objem těžby v rámci OPEC v říjnu zvýšil objem nevyužitých kapacit kartelu na 2,15 milionu barelů denně. To je asi o 210.000 barelů více než v září. V příštím roce se ale poptávka po ropě z produkce kartelu OPEC podle IEA sníží o 500.000 barelů denně, a bude tedy činit asi 28,3 milionu barelů denně. Agentura totiž předpokládá, že se zvýší zásobování z jiných zdrojů než je OPEC.

V letošním roce ale země mimo kartel OPEC odhady splnit nedokázaly. IEA proto na letošní rok snížila odhad růstu objemu ropy od producentů mimo OPEC o 90.000 na 680.000 barelů denně. Vyšší poptávka a naopak nižší vývoz ropy ze zemí OPEC ale ve čtvrtém čtvrtletí sníží zásoby, jejichž tvorba se ve třetím čtvrtletí v zemích OECD dostala na 1,15 milionu barelů denně. To bylo nejvíce od třetího čtvrtletí 1991.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK