Lesnické firmy chtějí pozastavit nové tendry LČR

10.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 10. listopadu (ČTK) - Firmy ze Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství požadují pozastavení současných tendrů Lesů České republiky, nebo zákaz podpisu smluv s jejich vítězi. Požádaly proto Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o vydání předběžného opatření, které by to mělo zajistit, řekl Roman Bajčan z mediálního zastoupení lesníků. Opatření by podle něj mělo platit až do soudního rozhodnutí o žalobě LČR na verdikt ÚOHS k původním smlouvám.

Lesům ČR patří asi polovina lesů v zemi. Antimonopolní úřad letos rozhodl, že se podnik při zadávání prací musí řídit zákonem o veřejných zakázkách. Platné smluvní vztahy, které se zákonem neřídily, ale nezrušil. Lesy ČR v říjnu vyhlásily jednoroční výběrová řízení na všechny plochy lesů. Tedy i na ty práce, které nyní zajišťují firmy ze sdružení. Nové smlouvy mají platit od 1. ledna 2007. Do soutěží se firmy mohou přihlásit do pondělí 13. listopadu.

Dvacítka členů ve sdružení má asi 6000 zaměstnanců a tržby 4,75 miliardy Kč. Firmy už dříve varovaly, že by pro ně zrušení smluv znamenalo miliardové škody a propouštění. "Teď se blížíme právě variantě, kterou jsme naznačovali," uvedl Bajčan. Současné tendry státního podniku jsou podle něj nezákonné.

ÚOHS se návrhem lesníků zabývá, zatím ale nedostal potřebné dokumenty. Náměstkyně předsedy ÚOHS Jindřiška Koblihová potvrdila, že by případné usnesení o předběžném opatření mohlo být vydáno do konce roku.

S rozhodnutím ÚOHS nesouhlasily ani LČR. Obrátily se proto na brněnský krajský soud. Upozorňovaly, že antimonopolní úřad už v minulosti stejné smlouvy prověřoval a jejich správnost potvrdil. I přes námitky ke konečnému verdiktu úřadu už podnik vyhlásil nové tendry a zákonem, o veřejných zakázkách se tak řídí. Verdikt soudu je pro firmu důležitý kvůli uplatnění případné náhrady škody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK