Burza spadla o 1,3 pct, investoři prodávali akcie po týdnu růstu

10.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. listopadu (ČTK) - Pražská burza dnes po týdenním růstu obrátila směr. Investoři podle obchodníků i vlivem negativního vývoje zahraničních trhů prodávali akcie a vybírali zisky. Nejvíc na to doplatily akcie mediální skupiny CME s nevídanou takřka osmiprocentní ztrátou. Index PX oslabil o 1,34 procenta na 1540,1 bodu. Výsledky oznámila burza.

Akcie CME přitáhly hlavní pozornost podruhé za sebou. Ve čtvrtek po zveřejnění hospodářských výsledků za třetí čtvrtletí posílily na nový rekord, ovšem nadšení brzy vyprchalo a přišly četné prodejní pokyny, hlavně na domovském americkém trhu Nasdaq. Akcie CME se nakonec zřítily o 7,94 procenta na 1577 korun.

"Co říci k propadu akcií CME? Nic jiného než útěk amerických investorů z této akcie do jiných investičních příležitostí," uvedl makléř společnosti Cyrrus Milan Ježek.

Z dalších emisí prohloubily pokles akcie Komerční banky a přišly o 2,96 procenta na 3312 korun. I zde byl důvodem neuspokojivý vývoj hospodaření. Na mnohem nižší cenu se dále svezly i akcie operátora Telefónica O2, jež odepsaly 1,77 procenta na 459,6 koruny.

Největší odolnost převedly akcie ČEZ a přidaly 0,24 procenta na nový rekord 895,6 koruny. Investoři očekávají vysoký růst zisku za devět měsíců, ČEZ zveřejní výsledky ve středu. Celkové obchody s akciemi vykázaly letos zhruba průměrných 3,4 miliardy korun, což znamenalo pokles ze čtvrteční vysoké hodnoty 4,2 miliardy korun.

Celkový objem obchodů: 6,674 miliardy Kč

- akcie 3,454 miliardy Kč

- dluhopisy 3,220 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK