Koruna oslabila na 28,18 Kč/EUR, k dolaru posílila na 21,89 Kč

10.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. listopadu (ČTK) - Česká měna dnes oslabila vůči euru na 28,18 Kč/EUR. Dopoledne přitom klesla až na 28,26 Kč/EUR, ale před závěrem obchodování část ztrát opět vymazala. Vůči dolaru zůstala koruna silná a ještě v průběhu dne nepatrně posílila na 21,89 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Jedním z faktorů dnešního oslabování koruny vůči euru byly dnes globální přesuny kapitálu tam a zpět mezi eurodolarovým trhem a takzvanými rozvíjejícími se trhy, sdělila ředitelka Next Finance Markéta Šichtařová. Po čtvrtku, kdy zamířila dolů jen koruna, se dnes negativní vývoj rozšířil i na všechny ostatní středoevropské měny. Domácí méně příznivý makroekonomický výhled ani politická situace se na kurz koruny nijak neprojevují, shodují se analytici Šichtařová i Miroslav Frayer z Komerční banky.

I v příštím týdnu by koruna měla podle Šichtařové kolísat v intervalu 28,10 - 28,25 Kč/EUR. Poté by měla následovat další vlna zpevňování, která by mohla korunu vynést až na 27,70 Kč za euro, odhadla Šichtařová.

Frayer se naopak obává rizika oslabování české měny v příštím týdnu, kdy budou zveřejněna data platební bilance za září a oznámeny ceny průmyslových výrobců a maloobchodní tržby. "I z pohledu technických indikátorů by měla mít česká koruna v průběhu příštího týdne našlápnuto směrem ke slabším úrovním," řekl analytik.

Dolar vůči euru dopoledne oslaboval na 1,2885 USD/EUR. Americkou měnu nasměrovaly dolů čtvrteční výroky guvernéra čínské centrální banky o diverzifikaci devizových rezerv. V průběhu odpoledne mírně posílil až na 1,2859 USD/EUR v 16:30.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK