Nečas: ČR by mohla přijmout euro v roce 2012

12.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK )- Česká republika by mohla přijmout jednotnou evropskou měnu euro v roce 2012, ovšem za předpokladu provedení několika důležitých reforem. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). S tímto datem souhlasil i bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD). Oba však zároveň k přijetí eura vyslovili několik podmínek. Termín přijetí eura nebyl zatím stanoven, analytici však hovoří o roku 2012-2013.

"V případě, že bude provedena penzijní reforma, reforma veřejných financí, reforma vedoucí ke stabilizaci zdravotnictví, je to nejbližší možné datum," řekl Nečas a dodal, že rozhodně ne dříve. Podmínkou je podle něj uskutečnění těchto reforem. "Chce to politickou odvahu a my chceme vyzvat celé politické spektrum, aby se k nám přidalo při promýšlení těchto reforem a hlavně při jejich rychlém zavádění," zdůraznil.

"Pokud příští vlády budou dělat odpovědnou rozpočtovou, ale i odpovědnou daňovou politiku, je to možný reálný termín," doplnil místopředseda ČSSD Sobotka. Podle něj ale reformy nelze zdůvodňovat přijetím evropské měny.

Ministerstvo financí se podle agentury Reuters v analýze o přistoupení Česka k měnové unii shodlo s centrální bankou na tom, že přijetí eura v České republice v roce 2010 už není reálné. Rovněž analytici již dříve upozorňovali, že růst rozpočtového deficitu Česku nedovolí přijmout euro dříve než v letech 2012 až 2013, navzdory výraznému růstu ekonomiky.

Datum přijetí eura v Česku zatím vláda neurčila. Podle pověřeného národního koordinátora pro zavedení eura Petra Očka neurčení data přijetí eura Česku vytkne Evropská komise, která by měla v počátku příštího týdne vydat hodnotící zprávu o stavu příprav na vstup do eurozóny v jednotlivých zemích. Samotné přijetí eura je podle něj možné nejdříve v roce 2011.

Vláda na zasedání koncem října schválila návrh na přijetí eura k jednomu datu, tedy variantou tzv. velkého třesku. Uvedený scénář vládě doporučila Národní koordinační skupina pro zavedení eura. Zároveň vláda kvůli stavu veřejných financí konstatovala, že ČR v příštím roce nevstoupí do systému směnných kurzů ERM II. ERM-II je přitom vstupní branou pro přijetí eura a měny zemí, které chtějí vstoupit do eurozóny a přijmout euro, musejí v tomto režimu setrvat po dobu dvou let. Úkolem režimu je snížit kolísavost kurzu měny kandidátské země před samotným zavedením eura a zabránit případnému šoku spojenému se zrušením staré měny.

První verze národního plánu na zavedení eura v Česku musí být vypracována a předložena vládě do konce března 2007. Původně se počítalo s vypracováním do konce letošního roku. Plán bude obsahovat hlavní opatření a doporučení, která je potřeba v souvislosti s přípravou na zavedení eura učinit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK