Mediální skupina Mafra získá v Óčku stoprocentní podíl

13.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. listopadu (ČTK) - Mediální skupina Mafra získá stoprocentní podíl v hudební stanici Óčko. Loni zakoupila společnost Mafra Media 80,9 procenta podílu ve firmě Stanice O, která Óčko provozuje, za což zaplatila podle účetní uzávěrky uložené ve Sbírce listin 39,5 milionu korun. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání nyní odsouhlasila převod zbývajících podílů menšinových akcionářů Hynka Chudárka, Jiřího Němečka, Pavla Attela, Petra Gregora a Víta Kolínského právě na Mafra Media.

"Potřebovali jsme navýšit základní jmění kvůli nastupující digitalizaci," odůvodnil dnes koupi zbývajících podílů šéf multimediální divize Mafry a člen představenstva Stanice O Stanislav Holec. Základní jmění Óčka je nyní podle informací obchodního rejstříku 8,42 milionu korun. Navýšení jmění se bude podle Holce pohybovat ve výši nejméně několika desítek milionů korun. Cenu, za níž Mafra Media akcie koupí, Holec na dotaz ČTK neuvedl.

Óčko vysílá v satelitních a kabelových sítích, letos v dubnu získalo jako jeden ze šesti úspěšných uchazečů i licenci pro nastupující zemské digitální TV vysílání (zkráceně DVB-T). Zářijovým výrokem soudu ale o licenci stejně jako ostatních pět firem přišlo a nyní jsou licence předmětem soudních sporů.

Holec dodal, že při původních jednáních o získání většinového podílu v Óčku se o dokoupení zbylých akcií neuvažovalo, změnila se však situace na trhu. Aby menšinoví akcionáři neztratili své podíly, museli by rovněž navýšit své podíly; další možností byl podle něj prodej jejich akcií.

"Se současným managementem počítáme dál," podotkl Holec. Současní menšinoví akcionáři ve firmě působí na vedoucích pozicích, například Hynek Chudárek je podle internetových stránek Óčka výkonným ředitelem stanice, Jiří Němeček ředitelem techniky a vývoje, Pavel Attel šéfem programu.

Óčko v loňském roce podle údajů ve Sbírce listin hospodařilo se ztrátou 1,37 milionu, což je méně ve srovnáním s rokem 2004, kdy ztráta dosáhla částky 9,74 milionu korun. Tržby Óčka za prodej zboží, vlastních výrobků a služeb stouply loni na 61,7 milionu z 43,6 milionu korun o rok dříve. Celá společnost Mafra, pod níž mimo jiné patří deník Mladá fronta Dnes nebo internetový portál iDnes.cz, hospodařila loni se ziskem 392,6 milionu korun. To je o 80,7 procenta více než v roce 2004.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK