Rada opět udělila 9,5 milionu korun Nově za pořad Big Brother

13.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. listopadu (ČTK) - Rada pro rozhlasové a televizní vysílání opět dospěla k názoru, že Nova porušila několika díly své reality show Big Brother na podzim 2004 zákon. Rada kvůli přílišné vulgaritě, konzumaci alkoholu, agresi a nemorálnímu jednání v dílech vysílaných mezi 06:00 a 22:00, které podle ní mohly ohrozit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí a mladistvých, udělila Nově čtyři pokuty v celkové výši 9,5 milionu korun.

Rada od loňského října do letošního dubna udělila Nově za loňské podzimní pořady Big Brother pokuty v celkové výši 43,3 milionu korun. Nova se proti všem pokutám odvolala k soudu, který již značnou část pokut zrušil a vše vrátil radě znovu k jednání.

Rada tak nyní rozhodovala podruhé o stejných dílech Big Brother z loňského konce srpna a září. "Výše pokut je stejná jako při prvních (zrušených) verdiktech," řekl předseda rady Václav Žák.

Podle Žáka zrušil soud část pokut kvůli formálním důvodům, základní námitkou soudu bylo to, že Nova podle nemohla nahlédnout do spisu rady před tím, než rada rozhodla. Nyní již Nova do spisu nahlédnout mohla, uvedl Žák.

Nova nechtěla pokuty od rady zatím komentovat a není tak zřejmé, zda pokuty zaplatí nebo se opět odvolá k soudu. "Počkáme na písemné vyrozumění rady a pak se k tomu budeme moci vyjádřit," řekla mluvčí Novy Veronika Šmítková.

Pokuty za přílišné množství násilí, vulgarity a erotiky nedostala jen Nova, ale také Prima za obdobné pořady VyVolení. Za první řadu odvysílanou loni na podzim dostala Prima pokuty v celkové výši 22,5 milionu korun.

Také Prima se odvolala k soudu, který část pokut rovněž zrušil. I v tomto případě již rada částečně rozhodla znovu a na konci srpna udělila Primě nové pokuty ve výši 11,5 milionu korun; výše pokut je stejná jako u prvních verdiktů rady. Další pokuty dostala Prima i za několik dílů druhé, jarní řady VyVolených.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK