Odbory zrušily demonstraci za zákoník, 25. listopadu neprotestují

14.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Odbory dnes odvolaly demonstraci proti odložení nového zákoníku práce, kterou chtěly pořádat 25. listopadu před Úřadem vlády. Na svém mimořádném zasedání o tom rozhodli předáci odborových svazů z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a Odborového sdružení železničářů. Sdělila to mluvčí ČMKOS Jana Kašparová. Ministr práce Petr Nečas (ODS) řekl, že v protestu odborů neviděl příliš velký smysl, když kodex začne v lednu platit.

Ještě v pondělí byly odbory rozhodnuty demonstrovat. "ČMKOS se dnes před mimořádným zasedáním dostalo garance poslaneckých klubů ČSSD a KSČM, že tento návrh (odložení) nepodpoří. Toto ujištění bylo rozhodujícím argumentem pro odvolání demonstrace," uvedla Kašparová.

Návrh novely, která počítá s odkladem, je nyní ve sněmovně. Podle Nečase není při rozložení sil v dolní komoře pravděpodobné, že by byl schválen. Zákoník tedy začne nejspíš platit od ledna.

Odložení pracovního kodexu o rok navrhovala Topolánkova vláda. Podle ministra norma obsahuje osm desítek chyb. V roční lhůtě by bylo možné je opravit. Nečas navrhoval tripartitě i to, že by se novela s opravou největších nedostatků projednala ve zkráceném řízení a začala by platit od dubna. Odbory jakýkoliv odklad odmítly. Podle nich by to byl "nezodpovědný a riskantní krok".

Nečas naopak považuje za chybné "pustit do života" zákoník s velkým množstvím nedostatků. "Zřejmě si odbory uvědomily, že tímto krokem udělaly určitou chybu, a teď se snaží na ten problém neupozorňovat," dodal ministr.

Ministerstvo práce již začalo pracovat na úpravě zákoníku práce a odstraňování jeho případných nedostatků. Tato novela bude ale projednávána v běžných legislativních lhůtách. Podle Nečase by opravené znění mohlo začít platit nejdříve ve druhé půlce příštího roku. Zákoníkem se dál zabývá i krizový štáb ČMKOS. Pro odborářský sněm připraví "strategii dalších kroků", dodala Kašparová.

Objevily se ale i názory, že odbory od demonstrace upustily kvůli možným jednáním ODS a ČSSD o případné společné vládě či podpoře kabinetu. Protest by vyjednávání mohl prý narušit. Odbory se kloní k ČSSD. V čele ČMKOS stojí sociálně demokratický senátor Milan Štěch. Nečas to dnes vyloučil. Žádná bližší jednání o společné vládě dvou největších stran se podle něj neodehrála.

Zákoník prosadila i přes veto prezidenta ČSSD s komunisty. Kritici normy soudí, že sníží konkurenceschopnost firem, zvýší náklady a poškodí ty, kteří shánějí práci. Zastánci naopak míní, že je to moderní předpis, který umožňuje větší smluvní volnost a zachovává nezbytnou ochranu zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK