MfD: Tlustý chce spojit výběr daní a pojištění

15.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Ministr financí Vlastimil Tlustý připravuje plán, jak spojit výběr daní, sociálního a zdravotního pojištění. Pro více než milion podnikatelů a lidí, kteří se sami starají o své daně, by to znamenalo méně papírování a pro stát méně úředníků. Napsala to Mladá fronta Dnes.

"Včera jsme projednali materiál, který půjde na jednání vlády," řekl Tlustý. Jeho plán počítá v prvé řadě s tím, že se do jednoho úřadu spojí berní úředníci s celníky. A tento superúřad pak bude vybírat vše.

Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase jsou ve hře dvě varianty. Podle té snadnější by existoval pouze jeden účet pro daně i sociální a zdravotní pojištění a z něj by peníze šly dále do zdravotní pojišťovny nebo na sociální správu. Nebo by došlo k přímému technologickému propojení a vše by se skutečně vybíralo v jedné instituci. Tato varianta je podle Nečase technicky a časově náročnější, ale dlouhodobě úspornější.

Podle srovnání OECD z roku 2004 je v Česku výběr daní dražší než v kterékoliv vyspělé zemi. Jedním z důvodů je to, že daně a sociální pojištění vybírají dva úřady. "Hodně zemí výběr pojistného a daní spojilo," uvedl tehdy autor analýzy Richard Highfield.

Problémem může být odpor ze strany samotných úřadů. Dnes pracuje na finančních úřadech přes 15 tisíc lidí, celníků je více než šest tisíc a sociálních úředníků přes osm tisíc.

S myšlenkou spojení berních úředníků a celníků přišel již bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka, považoval to však za dlouhodobou záležitost. Podle Sobotky šlo o "velmi citlivou věc". Žádný úřad totiž nemá rád, když se začne uvažovat o jeho zrušení nebo zmenšení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK