Japonské akcie ve čtvrtek dál klesly

16.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. listopadu (ČTK) - Japonské akcie ve čtvrtek pokračovaly v poklesu a hlavní index tokijské burzy oslabil o půl procenta. Investoři zachovávali opatrnost před vystoupením guvernéra japonské centrální banky. Trh je nervózní, protože čeká, že banka by mohla naznačit blížící se zvýšení úrokových sazeb. Na devizovém trhu kurz jenu dočasně posílil poté, co činitel čínské centrální banky uvedl, že banka nakoupila do rezerv více jenů.

Tokijský index Nikkei 225 v závěru klesl o 0,49 procenta na 16.163,87 bodu po středečním poklesu o 0,3 procenta. Širší index TOPIX oslabil o 0,63 procenta.

Nejistota před vystoupením guvernéra Tošihika Fukuiho vedla k prodejům akcií, které v minulých dnech rostly, například čipové firmy Tokyo Electron, která ztratila 2,6 procenta. Kvůli poklesu zisku a zhoršenému výsledku klesly o 1,7 procenta akcie Shinsei Bank a ztrácely i další banky jako Mitsubishi UFJ Financial.

Kurz jenu reagoval posílením na vyjádření viceguvernéra čínské centrální banky, který podle agentury Bloomberg řekl, že Čína kupuje do rezerv japonské jeny. Zájem o nákupy jenů vyjádřily v posledních týdnech i další centrální banky světa. Kurz japonské měny však tyto zisky do konce tokijského obchodování ztratil, protože vyjádření z Číny se týkalo minulosti a nikoli budoucnosti, řekli analytici agentuře Reuters.

Jen k dolaru nakonec zůstal proti středě beze změny na 117,62 JPY. K euru byl rovněž nezměněn na 150,68 JPY a zůstával necelý jen od rekordního minima 151,48 JPY z minulého týdne. Dolar k euru zůstal na 1,2811 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK