Kvůli korupci zatčen bývalý šéf závodní rady Volkswagenu Volkert

21.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hannover 21. listopadu (ČTK) - Německé orgány dnes zatkly bývalého šéfa závodní rady automobilové skupiny Volkswagen Klause Volkerta. Jeho zatčení je součástí vyšetřování korupčního skandálu v automobilce z minulých let, sdělila dnes prokuratura ve městě Brunswick. Ve skandálu figuruje i bývalý personální šéf české dceřiné firmy Škoda Auto Helmuth Schuster.

Policie zadržela Volkerta ve Wolfsburgu, kde má VW ústředí. Soudce na něj vydal zatykač kvůli podezření z navádění ke zneužití důvěry a proto, aby mu zabránil ovlivňovat svědky a domlouvat se s dalšími podezřelými v případu. Zatčen byl poté, co se počátkem listopadu sešel s jiným vyšetřovaným, Klausem-Joachimem Gebauerem.

Volkert byl kdysi nejmocnější odborový předák Volkswagenu. Loni však byl kvůli obviněním z úplatků a protežování nucen rezignovat.

Před týdnem prokuratura v Braunschweigu obvinila bývalého personálního ředitele Volkswagenu Petera Hartze ze zneužití důvěry a dalších trestných činů ve 44 bodech. Vyšetřováno je celkem 13 lidí, Hartz však byl v celém případu obviněn jako první.

Hartz podle obžaloby protežoval právě Klause Volkerta, kterému v letech 1994 až 2005 vyplatil mimořádné bonusy v hodnotě 1,9 milionu eur, aniž by o tom firmu informoval, a další peníze dával jeho milence. Hartz loni kvůli obviněním z úplatkářství rezignoval, avšak popřel, že by on sám jednal nelegálně.

Korupční aféra propukla loni v červnu, kdy se ukázalo, že personální šéf Škody Schuster a další personální manažer VW Gebauer požadovali úplatky za zakázky a prostřednictvím celosvětové sítě nastrčených firem převáděli peníze na svá vlastní konta. Podle dřívějších informací byla jedna z takových firem i v České republice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK