Korejská KOS WIRE postaví v Lovosicích továrnu za 625 milionů Kč

22.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. listopadu (ČTK) - Korejská společnost KOS WIRE postaví v lovosické průmyslové zóně Cukrovar továrnu na výrobu drátu z nerezavějící oceli až za 625 milionů korun. Výrobu by měl podnik zahájit na konci příštího roku, práci by tu mělo najít zhruba 90 lidí. Informovala o tom mluvčí vládní agentury CzechInvest Alžběta Honsová. Společnost plánuje udělat v budoucnosti z české pobočky jeden ze svých hlavních závodů pro evropský trh.

Hlavními důvody, které ovlivnily rozhodnutí KOS WIRE investovat v České republice, je snadná dostupnost zákazníků v západní Evropě a také spolupráce s výrobci automobilů v Česku i na Slovensku. "KOS WIRE je tak další společností z Jižní Koreje, kterou do České republiky pomohla přilákat investice korejské automobilky Hyundai v Nošovicích," uvedla ředitelka regionální kanceláře agentury CzechInvest v Ústí nad Labem Lucie Podrápská.

V lovosické továrně bude KOS vyrábět několik typů nerezového drátu vhodného pro použití především v automobilovém průmyslu. Firma využívá k výrobě speciální technologii tažení drátu, která je šetrná k životnímu prostředí.

"Projekt jsme rozdělili do tří etap v horizontu šesti let. V první fázi odstartujeme výrobu s produkcí kolem 300 tun taženého drátu měsíčně, ve fázi poslední, v roce 2013, bychom rádi vyráběli až 1000 tun za měsíc," popisuje plánovanou investici výkonný ředitel KOS GROUP Kwang Čo-han.

Závod postaví korejský investor namísto opuštěné tovární haly po cukrovaru. "Nový závod tak promění chátrající objekt, který by jinak představoval zátěž pro životní prostředí," uvedl generální ředitel agentury CzechInvest Tomáš Hruda. Právě regenerace opuštěných průmyslových areálů patří podle Hrudy k dlouhodobým prioritám agentury CzechInvest.

KOS WIRE byla založena v roce 1969 jako dceřiná společnost KISWIRE. V šesti korejských závodech s celkovým odbytem 4000 tun drátu za měsíc zaměstnává celkem 450 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK