V Česku se zřejmě objevil 25. případ nemoci šílených krav

23.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. listopadu (ČTK) - V Česku se zřejmě objevil 25. případ tzv. nemoci šílených krav (BSE). Dva rychlé testy ukázaly pozitivní výsledek u šestileté uhynulé krávy z chovu Agrocentra Jizeran v Semilech. "Nepředpokládáme, že by konfirmační testy toto zjištění vyvrátily," řekl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Jde o druhý případ BSE v tomto roce. První letošní nemocná kráva byla testována 30. ledna a pocházela ze Svitavska.

Podle Dubna bude v rámci preventivních opatření utraceno zřejmě kolem 150 vrstevnic nakaženého zvířete. Přijata byla standardní opatření, jako například zákaz přesunu zvířat z chovu.

Mluvčí SVS již dříve uvedl, že počet případů zřejmě kulminoval loni, kdy jich bylo osm, a výskyt by mohl postupně řídnout, čemuž napovídá dosavadní letošní vývoj. V EU se udává v porovnání s předchozím rokem pokles výskytu asi o 60 procent, dodal.

První kus dobytka nakažený BSE veterináři v Česku zjistili v roce 2001, ještě týž rok přibyl druhý případ. V roce 2002 se objevila opět dvě nakažená zvířata. V roce 2003 byly zjištěny čtyři případy a v roce 2004 sedm případů.

SVS po objevení BSE v Česku nařídila vyšetřovat veškerý poražený skot nad 30 měsíců věku, do té doby se prověřovaly jen rizikové skupiny zvířat. Dosud bylo v tuzemsku vyšetřeno na BSE přes milion kusů skotu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK