Japonské akcie kvůli vývozcům a bankám oslabily, jen klesal

24.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. listopadu (ČTK) - Japonské akcie na závěr týdne oslabily a během dne se propadly až na nejnižší hodnotu za dva měsíce. Za ztrátami trhu stál pokles vývozních firem, v čele s automobilkou Honda Motor, a bank a pojišťoven. V závěru obchodování index Nikkei klesl o 179,63 bodu, tedy 1,13 procenta, a uzavřel na 15.734,60 bodu.

Vývozci oslabují kvůli obavám z růstu jenu. Silnější jen zdražuje japonské zboží v zahraničí a snižuje zisky firem ze zahraničí při přepočtu na domácí měnu. Banky a pojišťovny stáhla dolů firma Sumitomo Mitsui Financial Group, která snížila výhled hospodaření na celý letošní rok. Třetí největší banka v zemi byla dnes také nejvíce obchodovaným titulem a ztratila pět procent.

Euro se dnes v Asii drželo v blízkosti pětiměsíčního maxima k dolaru. Evropskou měnu podpořila zpráva o vývoji podnikatelského nálady v Německu, která posílila očekávání, že Evropská centrální banka bude i v příštím roce pokračovat se zvyšováním úrokových sazeb.

V závěru obchodování dolar k jenu zpevnil na 116,35 JPY z čtvrtečních londýnských 116,20 JPY. K euru se kurz dolaru téměř nezměnil a obchodoval se kolem 1,2960 USD. Ve čtvrtek se euro vyšplhalo na 1,2976 USD, což byla nejvyšší hodnota od počátku června. K jenu euro posílilo na 150,80 JPY z předchozích 150,55 JPY, naspala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK