Kurz dolaru se dál propadá, vůči euru oslabil za 1,3 USD

24.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. listopadu (ČTK) - Kurz amerického dolaru se na světových trzích nepřestal snižovat ani dnes, přestože už v minulých dnech zaznamenal citelné ztráty. Měna dnes po dlouhé době klesla vůči euru za 1,30 USD/EUR a klesající dolar tak například způsobil, že ruský rubl je proti americké měně nejsilnější za sedm let. Pro velké americké podniky to ale nemusí vždy být špatná zpráva.

Dolar se vůči euru v ranních hodinách pohyboval kolem 1,2960 USD, ale během dopoledne psychologicky důležitou hranici 1,3 USD prolomil. Krátce před 10:00 SEČ už bylo nutné za nákup jednoho eura zaplatit asi 1,3050 USD. Dolar ale klesá i vůči dalším světovým měnám a například ke švýcarskému franku se dostal na 1,2120 CHF/USD.

Za poklesem dolaru stojí hned několik faktorů. Jedním z nich jsou obavy investorů z dalšího zpomalení tempa růstu americké ekonomiky a předpoklady, že americká centrální banka zahájí v prvním čtvrtletí snižování úrokových sazeb. Tím by se snížila atraktivita dolaru a ve větší oblibě by se ocitly více úročené měny.

Odhady budoucího vývoje úrokových sazeb svědčí euru, kde se naopak se zvyšováním úroků počítá. Základní sazba v eurozóně je na 3,25 procenta a má tendenci růst, zatímco v USA je na 5,25 procenta, ovšem s výhledem na pokles. Dolaru také škodí komentáře některých centrálních bank, které už se nechtějí spoléhat pouze na dolar, ale své devizové rezervy chtějí rozptýlit do více měn. Pravděpodobně do eura a možná do japonského jenu.

Relativně rychlý růst kurzu eura k dolaru už si ale dnes začal vybírat oběť na akciovém trhu v Evropě. Ceny akcií západoevropských firem se začaly snižovat právě v obavách, že drahé euro ztíží pozici evropských firem na světovém trhu. Pokud se zvyšuje kurz měny, zvyšuje se i cena zboží, pokud je firmy vyvezou mimo eurozónu.

Americké podniky mohou mít podobný problém, ale způsobený jinými okolnostmi. Při poklesu kurzu dolaru se Američanům zdražuje zboží z dovozu, takže ho mohou začít méně kupovat. Pokud se ale mezi lidmi rozšíří negativní nálada, mohou se s nižším odbytem setkat i americké firmy, které by v této situaci jinak byly proti zahraničním firmám ve výhodě.

Slabý dolar ale v USA téměř vždy znamená dobrou zprávu pro velké nadnárodní korporace. Čím více aktivit mají mimo USA, tím lépe. Slabý dolar pak jejich zboží na zahraničních trzích reálně zlevňuje, což se odráží v růstu tržeb. Týká se to například firem Procter & Gamble, Johnson & Johnson nebo McDonald's.

Všeobecný propad dolaru tak pomáhá stoupat na nová maxima i méně běžným měnám, jako je z globálního pohledu třeba česká koruna. Ta v posledních dnech stoupá na stále nová maxima a dnes se dostala na 21,38 Kč/USD. Ruský rubl se podobně vyšplhal na sedmileté maximum 26,4360 RUB/USD, kde nebyl od listopadu 1999.

"Je to zrcadlový obraz vztahu mezi rublem a dolarem. Rubl zpevňuje vůči dolaru," uvedl ředitel devizových obchodů ve finančním ústavu Petrocommerce Ruslan Tongijev. Rubl tak proti čtvrtku zpevnil asi o půl procenta, ostatní měny přidaly i více než jedno procento.

Kurz rublu se ale nezměnil vůči koši měn složeného z eura a dolaru. Právě tohoto koše ale ruská centrální banka využívá jako vodítka při každodenních transakcích na trhu. Od začátku roku je kurz rublu k dolaru vyšší o téměř devět procent, zatímco proti koši měn zpevnil pouze o 4,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK