ECB: Výhled pro úrokové sazby v eurozóně je na příští rok nejistý

26.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 26. listopadu (ČTK) - Oživování hospodářského růstu v eurozóně se možná vytrácí a kvůli řadě rizik a nejistot je nemožné předpovědět, jak se budou v příštím roce v zemích eura vyvíjet úrokové sazby. Uvedl to člen bankovní rady Evropské centrální banky (ECB) Lorenzo Bini Smaghi.

"V Evropě je hospodářské oživení široce rozložené, ale stále není jasné, jak dlouho vydrží," řekl Bini Smaghi dnešnímu vydání italského listu Corriere della Sera. Riziko, že se růst vytratí, je podle něj především v Itálii, napsala agentura Reuters.

Trhy teď předpokládají, že ECB zvýší klíčovou úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 3,5 procenta na dalším jednání bankovní rady ECB. Uskuteční se 7. prosince. "V tuto chvíli je předčasné předvídat, co uděláme po prosinci," řekl Smaghi.

ECB zahájila tažení proti inflaci na konci loňského roku, kdy byl základní úrok na dvou procentech. Od té doby úrok, od nějž se odvíjí úroveň nákladů v celé ekonomice, banka zvýšila už pětkrát. Prezident ECB Jean-Claude Trichet naznačil, že je sazba stále velmi nízko.

Základní úrok v ECB se po posledním zvýšení vzdálil základní sazbě v České republice, kde činí 2,5 procenta. To je spolu se Švédskem nejnižší úrok v Evropské unii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK