Natural 95 mírně zlevnil a přiblížil se 28 Kč/l

27.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. listopadu (ČTK) - Ceny pohonných hmot v tuzemsku pokračovaly v mírném poklesu i minulý týden. Litr Naturalu 95 zlevnil o 12 haléřů a jeho cena se těsně přiblížila k 28 korunám. Podobný trend zaznamenala i motorová nafta. Vyplývá to z údajů společnosti CCS. Litr Naturalu 95 u českých pump nyní v průměru stojí 28,07 koruny, nafta ještě o dva haléře méně.

Nejlevnější pohonné hmoty motoristé nakoupí v Ústeckém kraji. Tam jsou ceny litru obou druhů paliv oproti celostátnímu průměru asi o 70 haléřů nižší. Naopak nejdražší Natural 95 mají řidiči na Vysočině, kde stojí 28,73 koruny. Za naftu se nejvíce platí ve Zlínském kraji, a to 28,64 koruny.

Benzin v tuzemsku plynule zlevňuje zhruba od poloviny letošního srpna, kdy litr stál průměrně 32 korun. Cena litru nafty klesla za toto období pomaleji, a to o dvě koruny.

Ceny u českých čerpacích stanic reagují zejména na vývoj cen ropy a ropných produktů ve světě a kurz koruny k dolaru. Barel ropy se v současnosti na světových trzích obchoduje zhruba za 60 dolarů, koruna se vůči dolaru pohybuje na historických maximech. Například před měsícem stál dolar 22,50 koruny, nyní je to o korunu méně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK