Aktuálně.cz: Lidl dostal pokutu 160.000 Kč za prodej čističe

27.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. listopadu (ČTK) - Obchodní řetězec Lidl dostal od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutu 160.000 korun kvůli prodeji chemického přípravku. Informoval o tom on-line deník Aktuálně.cz. Lidl podle něj prodával chemický čistič potrubí a sifónu bez uzávěru zabezpečeného proti dětem a bez jasně viditelných výstražných symbolů. Jelikož se firma proti rozhodnutí neodvolala, pokuta platí, uvedl server.

"Lidl nebyl schopen doložit, že je na nebezpečné chemikálii klasifikované jako žíravina dětem odolný uzávěr. Varovný symbol nebyl dostatečně čitelný a splýval s barvou obalu a do třetice grafický symbol nedoprovázelo slovní označení nebezpečnosti výrobku," informuje server.

Pokuta, kterou firmě udělila ČIŽP, je nejvyšší sankce, která byla za podobné počínání letos uložena. Druhou nejvyšší pokutu, ve výši 150.000 korun, dostala společnost Transimpo, která dovezla do České republiky 97 pokojových osvěžovačů vzduchu obsahujících isobutylnitrit a amylnitrit. V bezpečnostním listě výrobku, jehož přesný obsah stanovuje zákon, přitom firma podle inspekce neuvedla všechny potřebné údaje pro ochranu zdraví zákazníků, připomněl server.

Společnost Lidl, která na český trh vstoupila v roce 2003, nyní v tuzemsku provozuje 145 diskontních prodejen. V závěru loňského roku jich měla 129.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK