Šest stavebních firem na Slovensku má zakázanou účast v tendrech

27.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 27. listopadu (ČTK) - Šest stavebních firem, které kvůli kartelové dohodě potrestal slovenský antimonopolní úřad (PMÚ) pokutou 1,35 miliardy slovenských korun (téměř 1,1 miliardy Kč), se pět let nebude moci ucházet o státní a veřejné zakázky. Vyplývá to ze stanoviska Úřadu pro veřejné zakázky (ÚVO).

Mezi potrestanými podniky je i česká společnost Skanska DS a slovenský Doprastav. Tyto firmy se na Slovensku aktivně podílejí na výstavbě dopravní infrastruktury.

"Podle zákona o veřejných zakázkách je jedním z předpokladů účasti na veřejných zakázkách i skutečnost, že zájemce nebo uchazeč se v předchozích pěti letech nedopustil závažného porušení odborných povinností. Rozhodnutí rady PMÚ je v této věci možné považovat za důkaz," řekla mluvčí úřadu ÚVO Helena Fialová.

Kromě Doprastavu a Skansky DS antimonopolní úřad už dříve potvrdil pokutu slovenským firmám Strabag, Inženýrské stavby Košice a Betamont. Pokutu dostala rovněž portugalská společnost Mota-Engil. Celkovou peněžní sankci ale úřad mírně snížil. Podle původního rozhodnutí měla totiž pokuta činit 1,47 miliardy Sk.

Stanovisko ÚVO je podle mluvčí úřadu závazné. "Proti tomuto stanovisku úřadu není odvolání možné," řekla. Rozhodnutí by úřad zrušil jen v případě, že by verdikt PMÚ zrušil soud, dodala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK