CBW: Hospodářská komora v lednu otevře českou pobočku WTC

27.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. listopadu (ČTK) - Hospodářská komora České republiky v lednu otevře v Praze pobočku Světového obchodního centra (WTC). Komora tak po 16 letech využije licence na využívání značky WTC, do které již investovala přes 350.000 dolarů (téměř 7,5 milionu Kč), napsal dnes týdeník Czech Business Weekly.

Standardní služby WTC bude pobočka nabízet od ledna příštího roku, uvedl tajemník komory Vladimír Šiška. Pobočka bude zahraničním podnikatelům pomáhat navazovat kontakty s českými firmami, pronajímat kanceláře a konferenční místnosti i rezervovat hotelové pokoje.

Předseda newyorské World Trade Centers Association (WTCA) Bryan Montgomery byl minulý týden v Praze, aby spolupráci s komorou navázal oficiálně. Česká pobočka bude sídlit v Praze 9 - Vysočanech.

WTCA je podle svých internetových stránek nezisková organizace, která pomáhá navazovat mezinárodní ekonomické vazby a podporuje obchod. Má 289 členů v 85 zemích, které zajišťují služby více než 750.000 korporací. Členy WTCA jsou podnikající soukromé společnosti i neziskové organizace.

Komora očekává, že spolupráce s WTCA zvýší podnikatelské příležitosti pro jejích 13.000 členů. Komora také předpokládá, že jí díky tomu vzrostou příjmy. Nyní je ale těžké odhadnout, o kolik, uvedl Šiška.

V jednom státě může být členem WTCA a používat logo WTC více subjektů, ale v jednom městě jen jeden. Předchůdce dnešní HK ČR, československá ČSOPK, zaplatil za značku WTC 200.000 dolarů v roce 1999, ale protože měl jiné priority, nepoužíval ji, dodává Šiška. Důvodem byla potřeba změnit strukturu komory a zvýšit kvalitu služeb, aby nároky WTCA splnila.

Do příprav komora investovala pět milionů Kč a přijala na to 20 nových zaměstnanců. Roční poplatek na obnovu licence je 10.000 dolarů. Teprve čas ale ukáže, jak úspěšná bude spolupráce komory s asociací WTC. Brněnské veletrhy značku WTC využívaly od roku 1990, ale v roce 2003 ji zrušily, protože se jim nevyplácela, napsal CBW.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK