Koruna dnes stagnovala v blízkosti dolarových rekordů

27.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. listopadu (ČTK) - Koruna se dnes nadále držela kolem páteční rekordní úrovně 21,34 Kč/USD. Také proti euru dnes koruna víceméně stagnovala, a to kolem hranice 28 Kč/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Ráno koruna mírně oslabila nad 28,00 Kč/EUR, odpoledne se však kurz pod tuto psychologickou hranici opět vrátil. Trh postrádal nové informace jak z ekonomiky tak z politiky, uvedl Vladimír Pikora z Next Finance.

Okolní měny, zejména maďarský forint a polský zlotý, ale většinou posilovaly, řekl Pikora. "Z technického pohledu proto lze stále počítat s tím, že koruna má ještě prostor k tomu, aby opět posilovala a testovala hladinu 27,90 Kč/EUR," dodal.

Ani ve zbytku týdne analytik neočekává žádné významné události. Středeční informace o vývoji průměrné mzdy i poslední zasedání bankovní rady ČNB ve starém složení budou podle něj investoři přehlížet.

Dolar se v pátečním americkém obchodování propadl až nad 1,3170 USD/EUR, v průběhu dnešního dne pomalu smazával noční ztráty a v 17:00 se obchodoval na silnější úrovni kolem 1,3118 USD/EUR.

Důležité budou podle analytiků údaje z americké ekonomiky, které budou zveřejněny v úterý. Půjde především o čísla z realitního trhu a spotřebitelskou důvěru.

Někteří západoevropští politici i OECD již varují před příliš silným eurem, uvedl Pikora. "Slabý dolar bude do USA 'dovážet' inflaci, což povede k růstu úrokových sazeb, což by podle OECD mohlo ohrozit globální hospodářský růst. Zároveň s tím podrazí i nohy stále slabé evropské ekonomice," uvedl Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK